Η ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου από πλαστικό και ελαστικό που προορίζονται για βιομηχανική χρήση εμφανίζει φθίνουσα πορεία, καθώς το 2011 η εγχώρια βιομηχανική δραστηριότητα υποχώρησε περαιτέρω κατά 8,2%, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat AE. Επίσης, οι καταναλωτές περιορίζονται στην αγορά κυρίως των απαραίτητων προϊόντων, επιλέγοντας μικρές ποσότητες και πραγματοποιώντας χαμηλότερες δαπάνες. Ακόμα, προϊόντα όπως οι πλαστικοί σωλήνες και διάφορα οικοδομικά υλικά υφίστανται μειούμενες πωλήσεις λόγω της συνεχούς υποχώρησης της οικοδόμησης κατοικιών και των δημόσιων έργων υποδομής.

Άμεση συνέπεια ήταν η υποχώρηση της παραγωγής. Το 2011 η παραγωγική επίδοση της ευρύτερης βιομηχανίας πλαστικών σημείωσε περαιτέρω πτώση κατά 7,3%. Ωστόσο τα έσοδα ενισχύθηκαν, καθώς οι τιμές των προϊόντων αυξήθηκαν κατά 3,9% κατά μέσο όρο λόγω της σημαντικής ανόδου των τιμών των παραγώγων πετρελαίου. Η άνοδος των πωλήσεων τροφοδοτήθηκε και από την αυξημένη ζήτηση στο εξωτερικό, όπου οι οικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκότερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημαντική άνοδος των τιμών των πρώτων υλών τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε σε αύξηση του κόστους παραγωγής, με συνέπεια τον περιορισμό των περιθωρίων κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας εταιριών που δεν μπορούν να μετακυλίσουν τις μεταβολές αυτές στις τιμές των προϊόντων τους.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 110 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κύκλος εργασιών του δείγματος ανέκοψε την πτωτική πορεία που εμφάνιζε μετά το 2008, μένοντας σταθερός στα 736 εκ. ευρώ το 2011. Η αντίσταση αυτή οφείλεται σε επιχειρήσεις του ανώτερου τμήματος του δείγματος, καθώς η πλειοψηφία των εταιριών (7 στις 10) είχε χαμηλότερα έσοδα. Οι εταιρίες του κλάδου διατήρησαν σταθερά τα λειτουργικά κέρδη στα 61 εκ. ευρώ, ενώ κατέγραψαν προ φόρων ζημίες 3 εκ. ευρώ.

Η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών περιόρισε τα περιθώρια κερδοφορίας: το μέσο περιθώριο μικτού κέρδους μειώθηκε κατά 1,3 μονάδες στο 19,8%, πτώση που αντανακλάται και στη σημαντική υποχώρηση των περιθωρίων λειτουργικής και προ φόρων κερδοφορίας (8,3% και -0,5% αντίστοιχα).

Η κεφαλαιακή μόχλευση διατηρήθηκε σε επίπεδο οριακά χαμηλότερο του 1 προς 1. Τα βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια κάλυψαν το 23,3% των πωλήσεων, ενώ ο δείκτης κάλυψης τόκων υποχώρησε σε 2,7 φορές.
Ο δείκτης γενικής ρευστότητας ενισχύθηκε οριακά σε 1,58, σε αντίθεση με την άμεση ρευστότητα η οποία επέδειξε μικρή πτώση στο 1,11.

Ο εμπορικός κύκλος παραμένει διαχρονικά ιδιαίτερα εκτεταμένος: το 2011 διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας (146 ημέρες). Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε μόλις 0,1%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης