Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να διευκολύνει την Ελλάδα με πρόσθετη βοήθεια για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, δηλώνει ο Γερμανός Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Ασμουσεν δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δανείων, ούτε να χαμηλώσει τα επιτόκια προς την Ελλάδα.

«Και οι δύο παραχωρήσεις θα είναι μια μορφή διαγραφής χρεών και ως εκ τούτου είναι άμεση οικονομική υποστήριξη στο ελληνικό κράτος. Αυτό δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το δίκαιο που διέπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», λέει ο Γιοργκ Άσμουσεν στη συνέντευξή του στη Bild.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ δεν συνδέει την επικείμενη επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα με απόφαση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Όπως λέει προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, είναι να κλείσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2013/2014 και να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Άσμουσεν δηλώνει στην Bild ότι σαφής προτίμηση του είναι η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Αλλά όπως σημειώνει το κλειδί για αυτό βρίσκεται στην Αθήνα. Παραδέχεται δε ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλά και άξια σεβασμού. Αλλά όπως λέει «είναι επίσης αλήθεια, ότι πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειδή τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα σήμερα, μια χρονική επέκταση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που συμφωνήθηκε σημαίνει αυτομάτως ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό».

Διαβάστε επίσης: Δε βλέπει κίνδυνο πληθωρισμού στην ευρωζώνη ο Γιοργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης