Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν ή θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους μία σειρά από παράγοντες που προέκυψαν μετά από την ισχύ νέων ρυθμίσεων στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στην υποβολή του Ε9, στις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και στις τακτοποιήσεις ημιυπαίθριων χώρων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», τα σημεία και οι παγίδες που θα πρέπει οι φορολογούμενοι να λάβουν υπόψη τους είναι δέκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταβιβάσεις:

1. Από φέτος, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος μεταβιβάζει ακίνητο το οποίο απέκτησε μετά από την 1η/1/1995, οφείλει να πληρώσει φόρο υπεραξίας. Ο υπολογισμός του φόρου υπεραξίας γίνεται με βάση την πραγματική τιμή πώλησης και όχι την υψηλότερη αντικειμενική τιμή του ακινήτου.

2. Από την 1η/1/2014 όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για να αγοράσουν σπίτια, λοιπά κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.α. ή να ανεγείρουν οικοδομές θεωρούνται «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων», δηλαδή λαμβάνονται υπόψη από τις φορολογικές αρχές για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων τους. Ως δαπάνες απόκτησης ακινήτων για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των εισοδημάτων των φορολογουμένων θεωρούνται αυτές που προκύπτουν με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και όχι με αυτές που έχουν καταβάλει στην πραγματικότητα οι φορολογούμενοι!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Σε περίπτωση γονικής παροχής ή δωρεάς ακινήτου, δεν θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας στον φορολογούμενο που θέλει να προχωρήσει στη μεταβίβαση, εφόσον αυτός οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος και δεν έχει προβεί στη διασφάλιση της οφειλής με εγγραφή υποθήκης είτε επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου είτε επί οποιουδήποτε άλλου ακίνητου περιουσιακού στοιχείου του!

4. Μεταβίβαση ακινήτου με γονική παροχή ή δωρεά καθώς και οποιαδήποτε άλλη μεταβίβαση (πώληση κλπ) ακινήτου δεν είναι είναι δυνατή αν προηγουμένως ο φορολογούμενος που επιθυμεί να την πραγματοποιήσει δεν έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.

Συμπλήρωση Ε9:

5. Έντυπο Ε9, έτους 2014, για την απεικόνισης της περιουσιακής κατάστασης όπως είχε διαμορφωθεί την 1η/1/2014, οφείλουν να υποβάλουν όσοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση μέσα στο 2013.

6. Δήλωση Ε9 έτους 2014 οφείλουν να υποβάλουν φέτος και όλοι όσοι νομιμοποίησαν ή τακτοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα, ημιυπαίθριους ή άλλους χώρους εντός του 2013 καθώς και όσοι προέβησαν σε νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων ή τακτοποιήσεις ημιυπαίθριων και άλλων χώρων εντός των προηγούμενων ετών, αλλά δεν δήλωσαν τα σχετικά στοιχεία στο Ε9 κατά τα αντίστοιχα έτη. 

7. Τη δήλωση Ε9 για την απεικόνιση της περιουσιακής κατάστασης όπως είχε διαμορφωθεί την 1η/1/2014, πρέπει να υποβάλουν όλοι όσοι κατέχουν ακίνητα τα οποία απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, μεταξύ των οποίων και όσοι κατέχουν θερμοκήπια, στάβλους, μαντριά, κοκέτσια και αποθήκες προϊόντων φυτικής ή ζωικής παραγωγής, προκειμένου τα ακίνητα αυτά να καταγραφούν και να απαλλαγούν από τον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

8. Ειδικά οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων έτους 2014, που υποβάλλονται προκειμένου να απεικονισθεί η περιουσιακή κατάσταση από 1/1/2014 πρέπει να υποβάλλονται μέχρι και την 30η/5/2014.

9. Από 1η/1/2014 και εξής κάθε φυσικό πρόσωπο, για οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του (και για νομιμοποίηση αυθαιρέτου ή τακτοποίηση ημιυπαίθριου ή άλλου χώρου) θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά στο TAXISnet, δήλωση Ε9 εντός 30 ημερών από την ημερομηνία πραγματοποίησης της μεταβολής.

10. Το Ε9 για κάθε μεταβολή που επήλθε από 1/1/2014 μέχρι και 30/5/2014, πρέπει να υποβληθεί μέχρι και την 30η/6/2014.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης