Χρονιά μεγάλων ανακατατάξεων για τις αγορές και τις επιχειρήσεις προμηνύεται το 2017, με την παγκόσμια οικονομία να επηρεάζεται από 10 παράγοντες που μπορούν υπό προϋποθέσεις να προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ερώτημα παραμένει αν το 2017 θα είναι έτος ενίσχυσης του τραπεζικού κλάδουΒασική διαφοροποίηση που αναμένεται το τρέχον έτος σε σχέση με το παρελθόν είναι η μείωση της επιρροής που ασκούν οι κεντρικές τράπεζες στις αγορές μέσω της «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής και τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ημερησία», καταλυτικό ρόλο σε αυτήν τη στροφή είναι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. Στην ατζέντα του Αμερικανού μεγιστάνα περιλαμβάνεται η αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου από τη Fed.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευτεί διά στόματος Ντράγκι για συνέχιση του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, ωστόσο ο κίνδυνος του πληθωρισμού καραδοκεί, προμηνύοντας την έντονη αντίδραση του Βερολίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά οι 10 γρίφοι της παγκόσμιας οικονομίας:

Τράπεζες
Ερώτημα παραμένει αν το 2017 θα είναι έτος ενίσχυσης του τραπεζικού κλάδου. Με αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ταλανίζονται από έλλειψη ρευστότητας και ορισμένα άλλα να βρίσκονται αντιμέτωπα με δικαστικές διαμάχες, πολλοί είναι οι επενδυτές που διστάζουν να τοποθετήσουν κεφάλαια σε μετοχές τραπεζών που προ κρίσης θεωρούνταν «βαριά» χαρτιά με πολύ καλές αποδόσεις. Τα μηνύματα, πάντως, είναι θετικά. Στο β’ εξάμηνο του 2016, ο κλάδος κατέγραψε εντυπωσιακο ράλι, με διψήφια ποσοστά ανόδου για τις τράπεζες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία, με τη θετική δυναμική να ενισχύεται μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Για τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, εκτιμάται ότι το δ’ τρίμηνο του 2016 θα είναι το καλύτερο από το 2009 (όταν οι αγορές άρχισαν να ανακάμπτουν από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση).

Θετική εξέλιξη αποτελούν και οι συμβιβασμοί στους οποίους κατέληξαν οι Deutsche Bank και Credit Suisse με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, για τις καταχρηστικές πωλήσεις «τοξικών» ενυπόθηκων τίτλων προ της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Υπάρχει η προσδοκία ότι στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθούν και οι Barclays και Royal Bank of Scotland που έχουν ακόμα «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την Ουάσιγκτον…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαγορές-συγχωνεύσεις
Το 2016 έκλεισε με συμφωνίες συγχώνευσης και εξαγοράς εταιρειών, συνολικής αξίας 3,7 τρισ. δολαρίων, διεθνώς, ποσό μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το ιστορικό ρεκόρ του 2015 (4,4 τρισ. δολ.). Η χρηματιστηριακή ευφορία και οι ελπίδες για χαλάρωση του κλοιού της εποπτείας και μείωση των φορολογικών βαρών για τις αμερικανικές εταιρείες επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ δημιουργούν ελπίδες για περισσότερες συμφωνίες που δεν θα εξαγγελθούν απλώς, αλλά και θα ολοκληρωθούν.

Πετρέλαιο
Την 1η Ιανουαρίου 2017 τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ (και των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός καρτέλ, όπως η Ρωσία) για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής «μαύρου» χρυσού. Στόχος είναι να «ροκανιστεί» βαθμιαία η πλεονάζουσα προσφορά στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου (που εκτιμάται στο 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως) που οδήγησε τις τιμές κάτω από τα 30 δολ./βαρέλι έναν χρόνο πριν και να σταθεροποιηθούν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα των 55-60 δολ./βαρέλι.

Βitcoin
Πολλοί προβλέπουν ότι το 2017 θα αποδειχθεί «χρονιά του bitcoin». Κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, το ψηφιακό νόμισμα έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 δολαρίων για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2013, κίνηση που επισφράγισε τις εντυπωσιακές του επιδόσεις εντός του 2016, όπου σημείωσε κέρδη 120%. Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς θεωρούν θέμα χρόνου να ξεπεράσει το ιστορικό ρεκό των 1.163 δολαρίων (που σημείωσε στο τέλος του 2013), ενώ οι πιο αισιόδοξοι πιθανολογούν ακόμα και άνοδό του στα… 3.000 δολάρια εντός του 2017.

Πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Τον Δεκέμβριο του 2016 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2013, με άλμα στο 1,1% από 0,6% τον Νοέμβριο. Παρότι η ταχεία άνοδος οφείλεται εν πολλοίς στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, εντούτοις πρόκειται για ευπρόσδεκτη εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που μπορεί να υποστηρίξει ότι οι προσπάθειές της για επαναφορά του πληθωρισμού στα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών επίπεδα αποδίδουν καρπούς.

Brexit
Ενα από τα ερωτήματα που «αιωρούνται» πάνω από τον ορίζοντα και των αγορών εφέτος είναι τι επιπτώσεις θα έχει το Brexit. Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να ενεργοποιήσει έως το τέλος Μαρτίου το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και να εκκινήσει επισήμως τη διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι οικονομικές επιπτώσεις του Brexit είναι αμελητέες στη Βρετανία. Ο δείκτης FTSE-100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου σημείωσε την Τρίτη νέο ιστορικό υψηλό ξεπερνώντας τις 7.200 μονάδες…

Ηλεκτρονικό αυτοκίνητο Tesla
Η φετινή χρονιά είναι ορόσημο για την προσπάθεια της Tesla, της εταιρείας του οραματιστή δισεκατομμυριούχου Ελον Μασκ, να «λανσάρει» ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο που να απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Η Tesla έχει δεσμευθεί να ξεκινήσει την διάθεση του Model 3 έως τα μέσα του 2017, και στοχεύει σε πωλήσεις 500.000 οχημάτων εντός του έτους, αριθμός που αντιστοιχεί στις συνολικές πωλήσεις ηλεκτροκίνητων ΙΧ παγκοσμίως το 2015. Πλην όμως, η Tesla έχει βεβαρημένο «μητρώο» μεγάλων καθυστερήσεων στην παραγωγή και μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων.

Δολάριο
Ερώτημα παραμένει αν το 2017 θα συνεχιστεί το ράλι του αμερικανικού νομίσματος.

Apple
Το 2017 η Apple μετακομίζει στα νέα της κεντρικά γραφεία στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια. To project της μετεγκατάστασης στο… διαστημόπλοιο, όπως είναι γνωστό στους παροικούντες τη Silicon Valley το εμβληματικό κυκλικό κτήριο, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην εταιρεία, την ώρα που δεν υπάρχει στο πρόγραμμα η κυκλοφορία κάποιας νέας συσκευής.

Τραμπ και χρηματιστήρια
Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο για το ράλι των χρηματιστηρίων, εν μέσω προσδοκιών ότι η οικονομική του ατζέντα (λιγότεροι φόροι, χαλαρότερη εποπτεία, περισσότερες κρατικές δαπάνες για έργα υποδομής) θα δώσουν πρόσθετη ώθηση στην οικονομία και τα εταιρικά κέρδη. Η άλλη πλευρά του νομίσματος σχετίζεται με τους φόβους για αναζωπύρωση του πληθωρισμού, οι οποίοι ήδη λειτούργησαν ανασταλτικά για τα ομόλογα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης