Οι 11 στόχοι του ΣΔΟΕ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011, 08:46
Οι 11 στόχοι του ΣΔΟΕ
Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής ρίχνεται το ΣΔΟΕ, έχοντας θέσει 11 στόχους για εξονυχιστικούς ελέγχους και ζητούμενο την είσπραξη 7 δις ευρώ από πρόστιμα, σε ένα σχέδιο που καταρτίστηκε από κοινού με τους εμπειρογνώμονες της τρόικας.

Σύμφωνα με το «Έθνος», στο στόχαστρο θα βρεθούν ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας (γιατροί, δικηγόροι, καλλιτέχνες κ.ά.), κάτοχοι σκαφών αναψυχής, επιχειρήσεις που αποκρύπτουν Φ.Π.Α., προμήθειες του Δημοσίου, νυκτερινά κέντρα, διακινητές καυσίμων, προϊόντα-μαϊμού, κατασκευαστικές και μεσιτικά γραφεία, off shore ακινήτων, εκδότες και λήπτες πλαστών στοιχείων και παράνομες επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις.

Σημειώνεται ότι το 2010 το ύψος των προστίμων έφθασε τα 4,5 δισ. ευρώ, επίπεδο τριπλάσιο σε σχέση με πρόπερσι, ωστόσο η τρόικα επέμενε στην άποψη να μπει ψηλά ο πήχης, καθώς εκτιμά πως μόνο με αυστηρούς και επισταμένους ελέγχους θα περιορισθεί η φοροδιαφυγή.

Οι 11 στόχοι που έχουν περιληφθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο είναι οι ακόλουθοι:

1 Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Έμφαση θα δοθεί σε επαγγελματικές ομάδες «υψηλού κινδύνου» όπως γιατροί, δικηγόροι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.λπ. Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν όσοι δεν έχουν... λευκό φορολογικό μητρώο. Στις περιπτώσεις αυτές θα ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς και αν εντοπιστούν καταθέσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, τότε οι κάτοχοί τους, πέρα από τα πρόστιμα, θα κατηγορηθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Επίσης θα γίνει σύγκριση των εισοδημάτων που δηλώνονται με την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

2 Κάτοχοι σκαφών αναψυχής και επαγγελματικών σκαφών: Για όσους δηλώνουν ως επαγγελματικά τα σκάφη, θα ελεγχθεί κατά πόσο χρησιμοποιούνται πράγματι για επαγγελματικούς σκοπούς ή για προσωπική εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών τους, οπότε θα διώκονται για λαθρεμπορία.

3 Μη απόδοση ΦΠΑ: Κατά προτεραιότητα, ελέγχονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ καθώς και εκείνες που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ έπειτα από ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

4 Προμήθειες Δημοσίου: Οι ελεγτές του ΣΔΟΕ θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στους τομείς της υγείας, δηλαδή δημόσια νοσοκομεία, γιατροί του ΕΣΥ που σχετίζονται με εταιρείες προμηθειών. Για περιπτώσεις γιατρών που έχουν ήδη ελεγχθεί εκτιμάται πως μπορούν να εισπραχθούν άμεσα 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον θα ελεγχθούν συμβάσεις προμηθειών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

5 Κέντρα διασκέδασης - εστιατόρια: Οι έφοδοι του ΣΔΟΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα, έχουν ήδη ξεκινήσει και επειδή οι δείκτες παραβατικότητας είναι πολύ υψηλοί, οι έλεγχοι θα ενταθούν.

6 Διακίνηση καυσίμων - προϊόντων καπνού: Στην περίπτωση των πρατηρίων υγρών καυσίμων και των εταιρειών πετρελαιοειδών θα τσεκάρεται όχι μόνο η τέλεση των αδικημάτων της λαθρεμπορίας ή της φοροδιαφυγής αλλά και της νοθείας των προϊόντων που διακινούν.

7 Προϊόντα «μαϊμού»: Οι έλεγχοι εντείνονται όχι μόνο για προϊόντα απομίμησης αλλά και για πειρατικό λογισμικό, dvd και cd. Για τις παραβάσεις αυτής της κατηγορίας προβλέπεται η αυτόφωρη διαδικασία.

8 Offshore ακινήτων: Το ΣΔΟΕ διαθέτει λίστα με offshore εταιρείες που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα και ελέγχει ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης, ο τρόπος κτήσης του ακινήτου και η καταβολή του προβλεπόμενου φόρου.

9 Κατασκευαστικές εταιρείες - μεσιτικά γραφεία: Για τις εταιρείες με αντικείμενο την ανέγερση, επισκευή και συντήρηση κατοικιών, ο έλεγχος επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στη λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων. Παράλληλα όσον αφορά τους μεσίτες στρέφεται στη δήλωση ή μη των προμηθειών που λαμβάνουν στις αγοραπωλησίες. Σε περιπτώσεις που γίνονται πράξεις μεγάλης αξίας θα ελέγχεται και η πραγματική αξία πώλησης του ακινήτου.

10 Επιδοτήσεις - Επιχορηγήσεις: Στο στόχαστρο μπαίνουν εταιρείες που έχουν υπαχθεί σε επενδυτικά προγράμματα, για να εξακριβωθεί αν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξης, αλλά και να ελεγχθεί η προέλευση των ιδίων κεφαλαίων ή τυχόν εικονικά φορολογικά στοιχεία που αφορούν στην επένδυση.

11 Πλαστά και εικονικά τιμολόγια: Οι έλεγχοι θα γίνουν έπειτα από διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ βάσει κριτηρίων τα οποία σχετίζονται με τα ακαθάριστα έσοδα, το μεικτό κέρδος, τα δηλωθέντα κέρδη ή ζημίες, τα υψηλά ποσοστά δαπανών, το ύψος του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ. Θα εστιαστούν στους εκδότες και λήπτες φορολογικών στοιχείων, για να εξακριβωθεί η γνησιότητά τους και αν αφορούν σε πραγματικές ή μη συναλλαγές.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011, 08:48