Η ανανέωση της διάθεσης για ρίσκο είναι εμφανής ήδη από τη συνεδρίαση των ασιατικών αγορών με το δολάριο και το γιεν να «πληρώνουν» το τίμημα. Ο δείκτης μετοχών MSCI Asia Pacific κέρδισε 0,9% σήμερα το πρωί μετά την απόφαση της Κίνας να μειώσει την αναλογία των υποχρεωτικών τραπεζικών αποθεμάτων κατά 50 μονάδες βάσης με ισχύ από τις 24 Φεβρουαρίου.

Η κίνηση αυτή επιτρέπει στις τράπεζες να δανείζουν μεγαλύτερο ποσοστό των αποθεμάτων τους, μειώνοντας το κόστος δανεισμού με στόχο να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναμφισβήτητα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το σημερινό Eurogroup που διεξάγεται σήμερα το απόγευμα, η απόφαση του οποίου μπαίνει αποκλειστικά στο προσκήνιο δεδομένου ότι η αμερικανική αγορά είναι κλειστή λόγω αργίας (President’s Day).

Μάλιστα, η κατάληξη της σημερινής συνάντησης συγκεντρώνει σημαντικό βαθμό επιρροής, ικανό να καθορίσει την αγορά συναλλάγματος για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM, οι αγορές δεν αποτιμούν ένα νέο αδιέξοδο αναφορικά με τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, χωρίς να εκλείπουν βέβαια τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και στην πορεία της χώρας προς την κρίσιμη ημερομηνία της 20ης Μαρτίου (λήξη ομολόγων).

Στο πλαίσιο αυτό, το EUR/USD κατάφερε να ανακτήσει το επίπεδο των 1,3200 δολαρίων, ενώ κινείται σε υψηλότερα επίπεδα ενόψει του Eurogroup, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολο να διασπάσει την ανώτατη τιμή του πρόσφατου εύρους διαπραγμάτευσης (1,3030-1,3320 περίπου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το USD/JPY εξακολουθεί να ανακάμπτει και μάλιστα σήμερα επιχείρησε να επεκτείνει τα κέρδη του πάνω από το κρίσιμο προ της παρέμβασης επίπεδο του 79,55.

Παράλληλα με το σημερινό Eurogroup, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στις εντάσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση με το πρώτο να σταματά τις εξαγωγές πετρελαίου οδηγώντας την τιμή του αργού σε υψηλά 9 μηνών. Το Ιράν θα παρέχει πετρέλαιο σε «νέους πελάτες» αντί των εταιρειών σε Βρετανία και Γαλλία, αναφέρει η ιστοσελίδα του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου. Έτσι, το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύεται πάνω από τα 105 δολάρια/βαρέλι, ενώ το Brent πάνω από τα 121 δολάρια/βαρέλι.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης