Την εκτίμηση παραγόντων των αγορών με τους οποίους έχει επικοινωνήσει, πως η επιδημία του κορωνοϊού (CoVid-2019) στην Κίνα θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, έκανε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup όπου πραγματοποιήθηκε σχετική συζήτηση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ορθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει τις επιπτώσεις της επιδημίας στα αρνητικά ρίσκα για την πορεία της οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επεσήμανε δε ότι τράπεζες και παράγοντες των αγορών αναμένουν επιπτώσεις στον τουρισμό, την παραγωγή και την αλυσίδα εφοδιασμού, σημειώνοντας ότι αναμένουν αρνητική ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο του έτους στην ίδια την Κίνα και κάποιες άλλες χώρες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο αναφέρθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων της σημερινής συνόδου, τονίζοντας πως η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο Ευρωπαίος ανώτατος αξιωματούχος τόνισε πως οι υπουργοί επανέλαβαν τη σημασία να υπάρξουν μια δέσμη μεταρρυθμίσεων και σταθερές πηγές εσόδων καθώς και να υπάρξει μια διαδικασία συντονισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε περαιτέρω σε αυτά τα θέματα, ανταλλάσσοντας εμπειρίες σε εθνικό επίπεδο», τόνισε ο Σεντένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Σεντένο ανέφερε ότι αυτές επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης συνέχισε σε ρυθμούς ανάπτυξης, μολονότι με υποτονικούς ρυθμούς και πως αντιμετωπίζει κινδύνους επιδείνωσης. “Ενώ ορισμένοι από αυτούς τους κινδύνους έχουν υποχωρήσει ελαφρώς, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης Brexit και των εμπορικών εντάσεων, το πρόσφατο ξέσπασμα του κορωνοϊού CoVid-2019 αποτελεί λόγο ανησυχίας και κάτι που θα χρειαστεί να παρακολουθήσουμε στενά”, τόνισε.

Κατά την άφιξή του στη σύνοδο νωρίτερα το μεσημέρι, ο ίδιος δήλωσε ότι περιμένει πως ο νέος κορωνοϊός θα έχει «προσωρινές» επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Τόσο ο Ρέγκλινγκ όσο και ο Σεντένο απέφυγαν, όπως και η Κομισιόν να ποσοτικοποιήσουν την επίπτωση στο ΑΕΠ της ευρωζώνης ή επιμέρους κρατών μελών.

Ερωτηθείς για την απόπειρα του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη να παραδώσει στον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου έναν φάκελο που ισχυρίζεται ότι περιέχει «ηχογραφήσεις του Eurogroup», o Μάριο Σεντένο απάντησε «ουδέν σχόλιον, αλλά πολιτικά είναι απογοητευτική η κίνηση», ο δε Κλάους Ρέγκλινγκ συμπλήρωσε ότι «μας απογοητεύει η παραβίαση της εμπιστευτικότητας, αλλά έτσι κι αλλιώς ό,τι βρήκε ενδιαφέρον το έβαλε σε εκείνο το βιβλίο που εξέδωσε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης