Ανατροπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, μείωση στις επικουρικές συντάξεις και πλαφόν στις κύριες συντάξεις περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης, όσον αφορά στην κοινωνική ασφάλιση, με βάση πάντα τις δεσμεύσεις της προς την τρόικα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία των συζητήσεων με την τρόικα σχετικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Η παρουσίαση του προγράμματος αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα ή την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο αναλυτικά, αναφορικά με τις κοινωνικές ασφαλίσεις, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούν να αποφευχθούν οι περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, αποφασίστηκε οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις να γίνουν έως και τον Ιούλιο και στις κύριες συντάξεις να εφαρμοστεί το πλαφόν των 2.700 ευρώ. Επίσης, οι μειώσεις στη φαρμακευτική δαπάνη από 1 δισ. ευρώ που ήταν στο αρχικό πρόγραμμα αυξήθηκαν σε 1, 2 δισ. ευρώ για το 2011.

Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας σχεδιάζει την επαναφορά σχετικής ρύθµισης του Ν. 2042/92, η οποία ανέφερε ότι το καθαρό ποσό κύριας σύνταξης στο Ι.Κ.Α. δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 2.340 ευρώ και στα Ταµεία των Δ.Ε.Κ.Ο. – τραπεζών τα 2.775 ευρώ.

Το σημερινό πρόβλημα στα ταμεία των Δ.Ε.Κ.Ο. – τραπεζών έγκειται στο ότι στον υπολογισµό της κύριας σύνταξης υπολογίζονται παρατύπως και διάφορα επιδόματα, µε αποτέλεσμα να παραβιάζεται το πλαφόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επερχόμενες μειώσεις που θα γίνουν στις επικουρικές συντάξεις, θα υπολογιστεί με βάση τις αναλογιστικές μειώσεις. Εκτιμάται από το Υπουργείο Εργασίας πως η μείωση θα είναι της τάξεως του 5%-6%, ενώ τα συνδικάτα κάνουν λόγο για μείωση έως και 30%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης