Το δολάριο σημείωσε σημαντικές απώλειες την προηγούμενη εβδομάδα και φαίνεται ότι λίγες εξελίξεις θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη συνέχεια μιας καταστροφικής πτώσης. Για την ώρα και εν αναμονή της Fed (Federal reserve system), φαίνεται ότι είναι δύσκολο το δολάριο να κινηθεί χαμηλότερα από τα χαμηλά τεσσάρων μηνών.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ανακοίνωση των επιτοκίων από τη Fed είναι το σημαντικότερο γεγονός για το δολάριο και η επίδραση που θα έχει στο νόμισμα θα είναι λίγο περισσότερο περίπλοκη από μια μεταστροφή της επενδυτικής διάθεσης από αρνητική σε θετική. Για να συνεχιστεί το ράλι της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου  προς το 1,3000, ο Bernanke και τα υπόλοιπα μέλη της Fed θα πρέπει να ξεπεράσουν τις προσδοκίες που ήδη έχουν αποτιμηθεί στις αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς έχουμε εισέλθει σε μια εβδομάδα με σημαντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις, είναι σημαντικό να μετρήσουμε πόσο υψηλές είναι οι προσδοκίες για μια νέα στήριξη. Η άνοδος του χρυσού δείχνει ότι κάτι τέτοιο έχει αυξημένες προσδοκίες να συμβεί. Ωστόσο, οι προσδοκίες δείχνουν να έχουν εκτοξευτεί, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα επιτόκια και την ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας την Παρασκευή.

Όσον αφορά στην κίνηση των ευρωπαϊκών αρχών, έχουμε μια αναβολή στην εξέλιξη της κρίσης. Σχετικά με τις 96.000 νέες θέσεις εργασίας και το χαμηλό τριών δεκαετιών στο ποσοστό συμμετοχής, οι επενδυτές περιμένουν από τη Fed να κάνει περισσότερα για την αγορά εργασίας.

Έτσι έχουμε μια άνοδο της αγοράς εξαιτίας της υπόθεσης ότι η Fed θα δράσει κάτω από τις αντιξοότητες που υπάρχουν στην παγκόσμια οικονομία. Για να εκπληρωθούν οι εκτιμήσεις αυτές θα πρέπει, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, να υπάρξει μια νύξη για ένα QE3 (μία ποσοτική χαλάρωση). Μια μεγάλης κλίμακας αγορά ομολόγων, όπως και οι αγορές ενυπόθηκων δανείων, φέρουν εγγενή προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την ώρα, καθώς θα πλησιάζουμε στην ανακοίνωση των επιτοκίων, οι αναλυτές αναμένουν σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας. Μετά την ανακοίνωση των επιτοκίων, θα υπάρξει ανακοίνωση στην οποία θα γίνεται αναφορά σε οποιοδήποτε πιθανό πρόγραμμα της Fed.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης