Στα διεθνή Μέσα κυριαρχούν σήμερα οι αποφάσεις του Eurogroup για την ελληνική οικονομία. «Το Eurogroup ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα» γράφει η γαλλική Le Monde και προσθέτει ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αποφάσισαν να δώσουν προθεσμία 30 ημερών στην Αθήνα για να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους για την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει πλήρως το σχέδιο της λιτότητας».

«Το μήνυμα που εστάλη είναι απλό: Αν μέχρι τις 16 Μαρτίου, που έχει προγραμματιστεί να γίνει η αρχική φάση αξιολόγησης, τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί στην Αθήνα, αποδειχθούν ανεπαρκή για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων, δηλαδή τη μείωση του ελληνικού ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ το 2010, η Ελλάδα δεσμεύεται να προτείνει νέα μέτρα» επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, επικαλούμενη τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να αφορούν σε περικοπές των δαπανών, αλλά και αποφάσεις για την αύξηση των εσόδων, όπως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των πρόσθετων φόρων για αγαθά πολυτελείας», σημειώνει η Le Monde.

«Η Ελλάδα μεταξύ στήριξης και πιέσεων από την ΕΕ» είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου της Le Figaro.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει σαφή πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος» δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα ο νέος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

« Η Ευρώπη δίνει προθεσμία ενός μηνός στην Ελλάδα για να παρουσιάσει τους πρώτους καρπούς του σχεδίου προσαρμογής» γράφει η ισπανική El Pais, κάνοντας λόγο για «την πρώτη κρίση του ευρώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αμερικανικό περιοδικό BusinessWeek αναφέρει ότι «πιέζουν για μεγαλύτερες περικοπές την Ελλάδα» και σημειώνει ότι «οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ετοιμάζονται να επιβάλουν μεγαλύτερες μειώσεις του ελλείμματος της Ελλάδας».

Από την άλλη, οι Times της Νέας Υόρκης σχολιάζουν την «αλληλεγγύη» που επικρατεί μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών, σημειώνοντας όμως ότι «αυξάνεται η αντίθεση μεταξύ των Γερμανών για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις».

«Η αλληλεγγύη, τουλάχιστον στα μάτια των περισσότερων ψηφοφόρων, εξακολουθεί να σταματά στα σύνορα της χώρας τους» σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης