«Η αβεβαιότητα στην Ιταλία αυξάνει τους κινδύνους για διάδοση της κρίσης»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013, 20:13
«Η αβεβαιότητα στην Ιταλία αυξάνει τους κινδύνους για διάδοση της κρίσης»
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως το αδιέξοδο που προέκυψε από τις εκλογές έχει μεγεθύνει τον κίνδυνο διάδοσης της αναστάτωσης στις αγορές και στις άλλες χώρες του ευρώ και προέτρεψε το ιταλικό πολιτικό προσωπικό να συστήσει μία σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επισήμανε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να υποστηρίξει κανείς ότι η κρίση στην ευρωζώνη είναι παρελθόν, καθώς σήμερα τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας έφθασαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία έχει αναζωπυρώσει τις αμφιβολίες περί του κατά πόσον πρόκειται να σχηματισθεί σύντομα μία σταθερή κυβέρνηση. Όταν εγείρονται τέτοιου είδους αμφιβολίες, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης. Το είδαμε ήδη το περασμένο έτος, όταν οι εκλογές στην Ελλάδα οδήγησαν σε πολιτική αβεβαιότητα. Τότε και άλλες χώρες επηρεάζονται», υπογράμμισε ο Σόιμπλε.

«Τώρα εναπόκειται σε εκείνους που εξελέγησαν στην Ιταλία την Κυριακή να σχηματίσουν μία σταθερή κυβέρνηση. Όσο το δυνατόν ταχύτερο το πράξουν, τόσο γρηγορότερα θα ξεπεραστεί αυτή η αβεβαιότητα», υποστήριξε.

«Και παρεμπιπτόντως, ουδέποτε υποστήριξα πως η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει. Εγώ απλώς τόνισα πως έχουμε κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο. Χρειάζεται να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, όμως θα έχουμε και οπισθοδρομήσεις», επέμεινε ο Σόιμπλε.

Σε αντίστοιχου τόνου σημερινές δηλώσεις του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο 70χρονος Σόιμπλε δήλωσε πως «ειλικρινώς δεν είμαστε και χαρούμενοι για το αποτέλεσμα στην Ιταλία, όμως αυτό δεν χρησιμεύει σε τίποτα, έτσι είναι η δημοκρατία».

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013, 20:14