Η ΔΕΗ επεκτείνεται στο εξωτερικό

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010, 14:43
Η ΔΕΗ επεκτείνεται στο εξωτερικό

Η ΔΕΗ επεκτείνει την παρουσία της στο εξωτερικό, για να καλύψει την απώλεια μεριδίου στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά την απελευθέρωσή της.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αρθούρος Ζερβός, σε συνέντευξη που έδωσε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα έσοδα της επιχείρησης θα μείνουν στα ίδια επίπεδα μετά την επικείμενη αναδιάρθρωση των τιμολογίων της.

Η ΔΕΗ αναμένεται ότι θα κερδίσει τον διαγωνισμό για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού στη Βοσνία, είπε ο κ. Ζερβός, προσθέτοντας ότι επιδιώκει ανάλογα έργα στη Ρουμανία και την Αλβανία.

Ο κ. Ζερβός αναμένει ότι η ΔΕΗ θα απολέσει την επόμενη τριετία μερίδιο περίπου 10% στην εγχώρια λιανική αγορά και περίπου 20% στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας.

Όσον αφορά στα έσοδα της ΔΕΗ μετά την αναμενόμενη αναδιάρθρωση των τιμολογίων της, ο κ. Ζερβός ανέφερε :«Ό,τι εισέπραττε πριν η Επιχείρηση, θα το εισπράττει και μετά, συνολικά». Η αναδιάρθρωση θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμολογίων στις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες κατά 30% στην επόμενη τριετία, είπε, προσθέτοντας ότι η πλειονότητα των καταναλωτών αυτής της κατηγορίας θα ενταχθεί στο νέο κοινωνικό τιμολόγιο της εταιρείας.

Το κοινωνικό τιμολόγιο θα έχει ετήσιο κόστος 100-120 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ, το οποίο αναμένεται να καλυφθεί από το Δημόσιο, είπε ο κ. Ζερβός, καθώς αποτελεί παροχή Υπηρεσίας Κοινής Ωφέλειας. Για τις μεσαίες καταναλώσεις από 800 έως 1.600 κιλοβατώρες, τα τιμολόγια αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% συνολικά στην επόμενη τριετία, προσέθεσε.

Ο κ. Ζερβός δήλωσε ότι η ΔΕΗ είναι αντίθετη με την πώληση μονάδων της, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ενέργειας, ενώ προσέθεσε ότι μελετά την περίπτωση πώλησης ενέργειας σε ξένους παίκτες. «Η πώληση μονάδων θα ήταν πολύ κακή λύση, γιατί έτσι θα γίνει βίαια το άνοιγμα της αγοράς. Τέτοιου είδους κινήσεις έχουν αποτύχει στο εξωτερικό και έχουν εγκαταλειφθεί τελείως ως μέθοδος για το άνοιγμα της αγοράς».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010, 14:43