Η Deutsche Bank αντιμέτωπη με πρόστιμο 1,5 δισ. δολάρια

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015, 11:50
Η Deutsche Bank αντιμέτωπη με πρόστιμο 1,5 δισ. δολάρια
Η Deutsche Bank βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την εξωδικαστική επίλυση της υπόθεσης χειραγώγησης των επιτοκίων του Libor, αλλά η χρηματική ποινή με την οποία είναι αντιμέτωπη έχει ανέλθει σε νέα ύψη.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Deutsche Bank θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο που ίσως υπερβεί τα 1,5 δισ. δολάρια, ενώ έχει ήδη πληρώσει πρόστιμο 735 εκατ. ευρώ για μη σύννομες παρεμβάσεις στο Euribor.

Σημειώνεται πως το Μάρτιο του 2014 κατατέθηκαν αγωγές για το σκάνδαλο της χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου (Libor) από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) είναι υπεύθυνη για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών και συχνά προσπαθεί να περιορίσει τις ζημίες των χρεοκοπημένων τραπεζών μέσω των δικαστηρίων.

Η FDIC κατέθεσε τις αγωγές εκ μέρους 38 αμερικανικών τραπεζών που χρεοκόπησαν στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι έχασαν χρήματα εξαιτίας της χειραγώγησης του Libor, έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες αναφοράς παγκοσμίως με βάση τον οποίο υπολογίζονται τα επιτόκια δανεισμού για χρηματοπιστωτικά προϊόντα ύψους 550 τρισ. δολαρίων από στεγαστικά δάνεια μέχρι παράγωγα.

Οι αγωγές δεν στηρίζονταν στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, όπως προηγούμενες από ιδιώτες που έχουν απορριφθεί από τα αμερικανικά δικαστήρια, αλλά στην «αθέτηση συμβολαίου» που είχε υπογραφεί μεταξύ των αντιδίκων.

Οι αγωγές στρεφόταν κατά των Bank of America, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan, Royal Bank of Scotland, Rabobank, Loyds, Societe Generale, Norinchukin, Royal Bank Of Canada, Bank of Tokyo-Mitsubishi, UBS και West LB.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015, 11:54