Κατά 1,8 δισ. ευρώ αύξησε η Εθνική Τράπεζα τη θέση της σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, από τις αρχές Νοεμβρίου 2009 έως σήμερα. Τα παραπάνω διευκρινίζει σε σχετική της ανακοίνωση η τράπεζα με αφορμή δημοσιεύματα αναφορικά με την πρόσφατη αναταραχή στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας αναφέρονται τα εξής:

«Εθνική Τράπεζα είναι σταθερά και διαχρονικά ο μεγαλύτερος διαχειριστής του δημοσίου χρέους. Επί σειρά ετών αναδεικνύεται στην πρώτη θέση μεταξύ των βασικών διαπραγματευτών του δημοσίου χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, η Εθνική Τράπεζα διατηρεί επενδύσεις ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, ποσό που τόσο ως απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό του ενεργητικού της 16%, την καθιστά τον βασικό επενδυτή του δημοσίου χρέους διεθνώς.

Ειδικά κατά την πρόσφατη περίοδο υψηλής διακύμανσης των περιθωρίων των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, η Τράπεζα προστατεύοντας την ήδη μεγάλη επενδυτική της θέση σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, συνέχισε να στηρίζει την αγορά του δημοσίου χρέους με την πεποίθηση ότι οι φόβοι που διακινούνταν σε βάρος της Εθνικής οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος και των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου ήταν τουλάχιστον υπερβολικοί.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Τράπεζα από τις αρχές Νοεμβρίου 2009 μέχρι σήμερα αύξησε τη θέση της σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, στηρίζοντας την αγορά γεγονός που επαληθεύεται και από τα στοιχεία εκκαθάρισης των συναλλαγών του συστήματος Άυλων Τίτλων της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι μεταγενέστερες εξελίξεις στην αγορά των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου και η ταχεία αποκλιμάκωση του περιθωρίου έναντι των Γερμανικών ομολόγων δικαίωσαν την επιλογή μας αυτή.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης