Σχέδιο «παραδειγματικής έξωσης» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εξετάζει το Βερολίνο, ως σαφή προειδοποίηση της Άνγκελα Μέρκελ προς τις υπόλοιπες χώρες του Νότου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας «Μεσατζέρο», το σχέδιο «Ιφιγένεια» χρησιμοποιείται από το Βερολίνο ως μέσο, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να συμβιβαστεί με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου σε μια πιο ελαστική πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, αντέδρασε άμεσα σε αυτό το σενάριο, θεωρώντας, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα», ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «παίζει με τη φωτιά».

Η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα και βάσει ενός σχολίου της βελγικής «De Standaard», καθυστερεί την υιοθέτηση συνολικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, ώσπου να αποχωρήσει η χώρα μας από το ενιαίο νόμισμα.

Σύμφωνα με τη «Μεσατζέρο», ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, είχε την ευκαιρία να επαναλάβει στην προχθεσινή του συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, την πάγια θέση του ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν όψει της διμερούς Συνόδου Ρώμης – Παρισιού, που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Πέμπτη στη Ρώμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπενθύμισε στον Γάλλο συνομιλητή του αυτή τη θέση του, υπό το βάρος της ανησυχίας για το σενάριο που κυκλοφορεί με επιμονή στη γερμανική Καγκελαρία: ότι το Βερολίνο αναμένει από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη να κινήσουν τις διαδικασίες που θα εξαναγκάσουν την Αθήνα να εγκαταλείψει το ευρώ αμέσως μετά τις ελληνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Η ελληνική έξοδος θα συνιστούσε ένα παράδειγμα προς αποφυγή για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που δεν πειθαρχούν οικονομικά και θα αποτελέσει τον μοχλό πίεσης για μια πιο στενή δημοσιονομική ένωση.

Αυτό ακριβώς πιστεύει ο πανεπιστημιακός Φέρντι ντε Βιλ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη βελγική «De Standaard» με τίτλο «Hocus Pocus Grexodus» (που σημαίνει κάτι σαν: «Άμπρα κατάμπρα έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ»).

Οι εξελίξεις, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να είναι οι ακόλουθες: μετά τις εκλογές στην Ελλάδα δεν προκύπτει κυβέρνηση που να στηρίζει το Μνημόνιο. Η χρηματοδότηση προς την Αθήνα διακόπτεται και η Ελλάδα αναγκάζεται να βγει ατάκτως από το ευρώ. Οι συνέπειες για την Ευρωζώνη είναι διαχειρίσιμες και οι υπόλοιπες χώρες με οικονομικά προβλήματα καταλαβαίνουν ότι πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, για να μην έχουν την ίδια τύχη. Οι Γερμανοί την ίδια στιγμή καταλαβαίνουν ότι πρέπει να παρέμβουν, για να μην καταρρεύσει η Ισπανία, η οποία είναι μια οικονομία πέντε φορές μεγαλύτερη από την ελληνική.

Επιπλέον, η έξωση της Ελλάδας θα επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προετοιμάσει και να δοκιμάσει μηχανισμούς που σήμερα δεν προβλέπονται σε καμία κοινοτική συνθήκη.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

Φωτο: «Η θυσία της Ιφιγένειας» -έργο του Giovanni Battista Piazzetta

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης