«Αναπόφευκτη» είναι για την Ελλάδα η έξοδος από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εκ των «γεννητόρων» του ευρώ, Ότμαρ Ίσινγκ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό «Stern», ο κ. Ίσινγκ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση (από την έξοδο από το ευρώ)». Εκτιμώντας ότι το χρέος της Ελλάδας για την επόμενη χρονιά αναμένεται να φτάσει περίπου το 160% του Α.Ε.Π. και ότι η χώρα θα αναγκαστεί να αθετήσει τουλάχιστον ένα 50% των υποχρεώσεών της, ο Ίσινγκ υποστηρίζει ότι αυτό «δεν μπορεί να γίνει εντός της νομισματικής ένωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα της αποχώρησης ή όχι της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ διχάζει τους Ευρωπαίους οικονομολόγους, με τον πρόεδρο της Ε.Κ.Τ. να έχει δηλώσει ότι η ιδέα της αποχώρησης οποιουδήποτε κράτους – μέλους είναι «παράλογη», τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μέσω των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα πάντως με τον Ότμαρ Ίσινγκ, είναι ήδη «πολύ αργά για κάτι τέτοιο», καθώς η Ελλάδα «δεν θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της χωρίς μια δραστική αναδιάρθρωση του χρέους της», πράγμα το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να γίνει, όσο η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης