Έναν πολύ δύσκολο χειμώνα έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, ακόμη και μετά την ψήφιση των μέτρων, εκτιμά ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος της Deutsche Bank, George Saravelos.

Η Ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μπορέσει να περάσει στο Κοινοβούλιο μία από τις πιο κρίσιμες ψήφους της ιστορίας της, σε αυτήν που χαρακτηρίζεται ως η εβδομάδα-κλειδί για τη χώρα, με σκοπό να μπορέσει να εκταμιεύσει την απαραίτητη για την επιβίωσή της δόση των 31,5 δις. ευρώ και να δοθεί ένα τέλος στα σενάρια για έξοδο από το ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο George Saravelos, εκτιμά πως υπάρχει 80% πιθανότητα τα μέτρα να περάσουν σήμερα στη Βουλή.
Όπως επισημαίνει, το 20% που απομένει (του να μην περάσουν δηλαδή) φυσικά και αποτελεί ένα άκρως αρνητικό στοιχείο, καθώς ακόμη και εάν περάσουν τα μέτρα, σημαίνει πως η Ελλάδα ξεκάθαρα θα έχει να αντιμετωπίσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank πιστεύουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη και πρόθυμη να δράσει, κάτι που σημαίνει πως στην αγορά ομολόγων της Ισπανίας δεν αναμένεται να δημιουργηθεί πρόβλημα, πριν την επόμενη χρονιά. Αυτή τη στιγμή, όπως υπογραμμίζουν, η προσοχή είναι 100% στραμμένη στην Ελλάδα.

Η ροή των ειδήσεων γύρω από την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική τις τελευταίες ημέρες με αποκορύφωμα την ανακοίνωση του Υπουργού των Οικονομικών πως το χρέος προς το ΑΕΠ της χώρας θα «χτυπήσει» το 190%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ότι αναμενόταν πριν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κίνδυνος να μείνει χωρίς μετρητά η Ελλάδα

Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, Carl Weinberg, προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει άμεσα να μείνει χωρίς μετρητά, εν όσο οι πιστωτές της «καυγαδίζουν» γύρω από τις διάφορες προϋποθέσεις.

Εάν η Ελλάδα λυγίσει, θα δημιουργηθούν τεράστιες ρωγμές στο χρηματοοικονομικό σύστημα της ευρωζώνης, όπως προειδοποιεί ο οικονομολόγος. Επίσης ο ίδιος προσθέτει πως, εάν αυτές οι απώλειες είναι συμπυκνωμένες, τότε θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος τραπεζικών πτωχεύσεων στην περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει πολύ περιορισμένο πάνω στο τί μπορεί να προκαλέσει στην ευρωζώνη μία άσχημη εξέλιξη σχετικά με την κατάσταση της Ελλάδας, όπως επισημαίνει ο Weinberg. Δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, να δημιουργήσει απεριόριστη ρευστότητα και να δανείσει σε πτωχευμένες κυβερνήσεις.

Ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε, υπογραμμίζει ο οικονομολόγος, κάποια δράση από πλευράς της ΕΚΤ που θα μπορέσει να ωθήσει την ευρωζώνη προς μία ομαλή επίλυση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης της περιοχής και για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν πρέπει η Ελλάδα να αφαιθεί να γονατίσει.

Eπιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης