Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να μαστίζεται από την ύφεση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για πέμπτη διαδοχική χρονιά, την ίδια στιγμή που οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται και το εισόδημα των Ελλήνων μειώνεται. Το μείγμα που έχει διαμορφωθεί τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο είναι «εκρηκτικό», με τους Ευρωπαίους πάντως να εκφράζουν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στην Ελλάδα, υπό τον όρο της τήρησης των δεσμεύσεων.

Τι λέει όμως η Christine Lagarde για όλα αυτά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ισχυρή Κυρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραχώρησε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα «the Guardian» όπου μίλησε για την ανάγκη να παταχθεί η φοροδιαφυγή, απευθύνοντας νέα έκκληση στους Έλληνες να συμμορφωθούν με τις επιταγές των δανειστών προκειμένου να… «βοηθήσουν τους εαυτούς τους».

«Οι Έλληνες πρέπει να βοηθήσουν τους εαυτούς τους πληρώνοντας τους φόρους τους», σημείωσε ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται μεγάλο τμήμα των πολιτών είναι πολύ καλύτερη από αντίστοιχη σε φτωχές χώρες της Αφρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτηση αν μπορεί να μη σκέφτεται όλους εκείνους τους ασθενείς στην Ελλάδα που δεν έχουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης απάντησε ότι «πιο πολύ σκέφτομαι εκείνα τα παιδιά σε σχολεία του Νίγηρα τα οποία μοιράζονται μια καρέκλα ανά τρεις μαθητές επειδή θέλουν πραγματικά να μορφωθούν».

«Τα έχω στο μυαλό μου όλη την ώρα γιατί πιστεύω ότι χρειάζονται πολύ περισσότερο βοήθεια από τους ανθρώπους στην Αθήνα. Αυτό που σκέφτομαι είναι όλους εκείνους τους Έλληνες οι οποίοι δεν πληρώνουν τους φόρους τους», πρόσθεσε.

Το πάρτι και η… λυπητερή

Στη διάρκεια της συνέντευξής της, η Christine Lagarde δεν παρέλειψε να τονίσει πως τόσο οι Έλληνες όσο κι άλλα ευρωπαϊκά έθνη καλούνται πλέον να πληρώσουν τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν έχει φθάσει η ώρα της πληρωμής για όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα που «περνούσαν καλά», σημείωσε ότι «αυτό ακριβώς συμβαίνει».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από το ΔΝΤ για «χαλάρωμα» της δανειακής σύμβασης.

Κλείνοντας, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επεσήμανε ότι η Ελλάδα δε θα έχει καλύτερη μεταχείριση από μια φτωχή χώρα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης