Επενδύσεις 120 δισ. ευρώ, και δημιουργία 120.000 νέων θέσεων εργασίας, συνεπάγεται σε βάθος 15ετίας η μαζική ενεργειακή αναβάθμιση της πλειοψηφίας των 8 εκατομμυρίων ελληνικών κτηρίων. Πρόκειται για παλαιότερη μελέτη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που είχε εκπονηθεί για λογαριασμό της κυβέρνησης Παπανδρέου, την περίοδο 2009-2010.

Η μελέτη αποκτά εκ νέου ενδιαφέρον μετά και τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του Υπ. Περιβάλλοντος-Ενέργειας Ι. Μανιάτη και του αντικαγκελάριου και υπ. Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας Ζ.Γκάμπριελ, όπου και συζητήθηκε η δημιουργία ενός ταμείου «Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων», με κεφάλαια της γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KFW.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι οι ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτηρίων, οικιακών, και επαγγελματικών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων στην Ελλάδα παραμένουν ενεργειακά «αθωράκιστα». Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, η πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι από τη γερμανική πλευρά προβλέπει χρηματοδότηση στο εν λόγω πρόγραμμα από τη γερμανική τράπεζα KFW, η οποία ήδη συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ στο 1ο από τα 3 υποταμεία του IFG, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το ύψος των έξτρα πόρων που θα συγκεντρώσει το νέο αυτό ταμείο, ο τρόπος λειτουργίας του, και άλλα διαδικαστικά θέματα, θα διερευνηθούν από τις τεχνικές ομάδες των δύο πλευρών. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θέλει να αποσπάσει τη σύμφωνα γνώμη των Γερμανών για συμμετοχή τους στο ταμείο, ακόμη και αν αυτή αρχικά είναι μικρή.

B.M.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης