Με αρνητικές διαθέσεις επιστρέφουν από τις αργίες του Πάσχα των καθολικών οι επενδυτές, αφού τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και το ευρώ και τα νομίσματα ρίσκου βρίσκονται στο «κόκκινο». Ήταν η πρώτη ευκαιρία για τις αγορές να αντιδράσουν στα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης στις Η.Π.Α. της περασμένης Παρασκευής, τη στιγμή που και στην Ευρώπη οι ανησυχίες αποτυπώνονται στις αγορές ομολόγων, με τις αποδόσεις των 10ετών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων να διευρύνονται σημαντικά.

Ο Charles Dallara δήλωσε ότι ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα χρειαστεί επέκταση των πόρων του, προκειμένου να στηριχθούν οι καταχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ προειδοποίησε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα μπορούσε να πλήξει την ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, τα στοιχεία εμπορικού ισοζυγίου στη Γερμανία ήταν θετικά, με τις εξαγωγές να ενισχύονται κατά 1,6% τον Φεβρουάριο, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που ανέμεναν πτώση κατά 1,2%.

Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης Sentix στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Απρίλιο στις -14,7 μονάδες από τις -8,2 μονάδες, με τις μέσες εκτιμήσεις να τοποθετούν τη μέτρηση στις -9,1 μονάδες.

Στην Ισπανία, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε ότι είναι απίθανη μια ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα, ενώ στην Ιταλία ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε ότι σύντομα θα επισημοποιήσει την πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ευρώ έχασε το 1,3100 έναντι του δολαρίου, έχοντας υποχωρήσει έως και το 1,3059. Σφοδρές πιέσεις δέχεται η στερλίνα, με την ισοτιμία GBPUSD να προσεγγίζει το 1,5800, από το 1,5891 που άνοιξε σήμερα.

Το ευρώ βρέθηκε να υποχωρεί ακόμα και κάτω από τα 106,00 γιεν. Το γιεν ενισχύθηκε μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,10%, χωρίς να επεκτείνει περαιτέρω τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης