Του Μιχάλη Παπανίδη

Το θέμα δεν είναι μόνο ότι επιστρέφουν σήμερα οι Θεσμοί στην Αθήνα κι αύριο πιάνουν δουλειά. Είναι τι εντολές έχουν πάρει μετά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντιπαραθέσεις σχεδόν όλων με όλους, οι διαφορετικές θέσεις και επιδιώξεις, οι «πίσω σκέψεις» και οι… πόθοι των εμπλεκομένων μετουσιώθηκαν σε μια κοινή γραμμή, που θα εφαρμόσουν για την Ελλάδα. Τουλάχιστον μέχρι… νεωτέρας. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου

Μπορεί το κλιμάκιο των Θεσμών με επικεφαλής την κυρία Βελκουλέσκου να έχει προγραμματιστεί να μείνει στην Αθήνα μέχρι το τέλος της εβδομάδος αλλά οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν επί μακρόν σε διαφορετικά επίπεδα.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ως τότε θα πρέπει να έχει σχηματοποιήσει σε πολυνομοσχέδιο όσα θα συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των Θεσμών και να το έχει καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή. Και όλα αυτά έως την 15η Μαΐου το αργότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να είναι έτοιμη να διαχειριστεί τα μέτρα των 4 δισ. ευρώ, τα αντίμετρα αλλά και δεκάδες άλλες «μεταρρυθμίσεις» στο εργασιακό, στις ιδιωτικοποιήσεις και σε άλλους τομείς.

Πρόκειται για δράσεις και παρεμβάσεις που από ότι φάνηκε τις προηγούμενες ημέρες, η Λαγκάρντ και ο Τόμσεν, θεωρούν απαραίτητες για τη συνέχιση των συζητήσεων.

Στην Αθήνα, πάντως, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε στο τέλος καλά και η χώρα δεν θα μπει σε περιπέτειες τον Ιούλιο, οπότε εμφανίζει αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες με βάση τη λήξη ομολόγων.

Την επιστροφή της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα σήμερα, ανακοίνωσε νωρίτερα και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες. Η δήλωσή του έχει ενδιαφέρον σε κάθε περίπτωση για το τι ακριβώς αναμένεται από την Αθήνα.

«Οι θεσμοί επιστρέφουν σήμερα, με στόχο να ολοκληρώσουν την τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατό, στη βάση της συναντίληψης που επιτεύχθηκε στο Eurogroup στη Βαλέτα. Οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο και να διαρκέσουν αρκετές ημέρες» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, υπογράμμισε πως σε όρους προγράμματος, αυτά αντιστοιχούν σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2% του ΑΕΠ το 2016. “Αυτό το νούμερο ξεπερνάει σημαντικά τον στόχο του προγράμματος για 0,5% του ΑΕΠ για το 2016, αλλά και τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Αυτό, επίσης, επιβεβαιώνει την τάση που είχαμε ήδη διαπιστώσει, εμείς στην Επιτροπή εδώ και λίγο καιρό”, κατέληξε ο εκπρόσωπος της Κομισόν.

Ράλι στα ελληνικά Ομόλογα

Με ώθηση από το γενικότερο κλίμα ευφορίας στις αγορές που προκαλεί το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, αλλά και την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα που αποδεικνύει ότι υπάρχει ένα… φως στο τούνελ της δεύτερης αξιολόγησης, τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν δυναμικό ράλι, υπεραποδίδοντας όλων των υπόλοιπων ομολόγων στην Ευρώπη. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται το 6,505% 

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται το 6,505% με πτώση της τάξης του 2,83% από την Παρασκευή, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημειώνει ακόμη πιο εντυπωσιακή βουτιά κατά 7,7% στο 6,613%, και διαμορφώνεται κάτω του 7% για πρώτη φορά από τις 26 Ιανουαρίου.

Όπως σημειώνει η Citi, η υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας σε σχέση με τους στόχους του μνημονίου θα παρέχει στήριξη στην πιο αισιόδοξη άποψη της δημοσιονομικής δυναμικής που υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση έναντι της άποψης του ΔΝΤ.

Η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων του 2016 θα συμβάλει στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, δεδομένης της χαμηλής αξιοπιστίας των δημοσιονομικών δεδομένων και της μεγάλης μεταβλητότητάς τους, η Citi αμφιβάλει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φθάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μπορεί να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο για κάποια λίγα χρόνια.

Πάντως, όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα μετά και τη σύνοδο του ΔΝΤ, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα υπάρξει deal πριν από την κρίσιμη ημερομηνία των αποπληρωμών του Ιουλίου, μετ ο ΔΝΤ να συμμετέχει ακόμα και χρηματοδοτικό στο ελληνικό πρόγραμμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης