Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019, 12:08
Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της σήμερα, καθώς θα περιμένει για να εκτιμήσει αν τα πρόσφατα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε είναι επαρκή για να αναχαιτίσουν τη γρήγορη μείωση της εμπιστοσύνης. Με τη Γερμανία να αποφεύγει την ύφεση, η ΕΚΤ αναγκάσθηκε να υποχωρήσει από τα σχέδια για σύσφιγξη της πολιτικής της και τώρα υπάρχουν φωνές που ζητούν από αυτή να κάνει περισσότερα, παρότι δεν μπορεί να επηρεάσει τη βασική αιτία της οικονομικής επιβράδυνσης που είναι η ασθενής ζήτηση από το εξωτερικό.

Στην τελευταία κίνηση στο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμό του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χθες να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα της Ε.Ε. αξίας 11 δις δολαρίων, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «έκοψε» την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας εφέτος.

Η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ γίνεται μία ημέρα νωρίτερα από ό,τι συνήθως, για να παραστούν οι αξιωματούχοι της στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον αυτήν την εβδομάδα. Οι αξιωματούχοι είναι πιθανόν να συζητήσουν τις προσδοκίες της αγοράς σχετικά με μία περαιτέρω καθυστέρηση της πρώτης αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά την κρίση και τα παράπλευρα αποτελέσματα των για σειρά ετών αρνητικών επιτοκίων.

Είναι πιθανόν, όμως, να εμμείνουν στη γνωστή γραμμή τους ότι η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και ότι οι τράπεζες παραμένουν καθαρά ωφελημένες από τα χαμηλά επιτόκια - ρεκόρ και ότι, συνεπώς, δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να αποζημιωθούν από τα σημαντικά τέλη που πρέπει να πληρώνουν για να καταθέτουν στην ΕΚΤ τα πλεονάζοντα ρευστά διαθέσιμά τους.

Ωστόσο, η τελευταία συζήτηση, που διαρκεί από το 2016, είναι πιθανόν να ενταθεί σήμερα, καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη δείχνει ότι το επιτόκιο καταθέσεων (-0,4% ) της ΕΚΤ μπορεί να διατηρηθεί σε αρνητικό έδαφος ακόμη περισσότερο από ό,τι αναμένεται. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει δηλώσει ότι η κεντρική τράπεζα οφείλει να εξετάσει αν πρέπει να περιορίσει τις παράπλευρες συνέπειες των αρνητικών επιτοκίων. Μία επιλογή που εξετάζεται είναι ένα κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο θα προστάτευε τις τράπεζες εν μέρει από το κόστος, αντίστοιχα με τις κινήσεις που έκαναν οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και της Ιαπωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019, 12:08