Το ισχυρό κουαρτέτο της Ευρωζώνης συνεδριάζει σήμερα στη Ρώμη, στη σκιά της εξαπλώμενης κρίσης, με τον «οικοδεσπότη» Μάριο Μόντι να προειδοποιεί ότι η Ένωση βρίσκεται στη δίνη του θανάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι συνέπειες μιας αποτυχίας της Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου μπορεί να είναι «αποκαλυπτικές».

Πριν από τη μίνι Σύνοδο προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στις 15.00, με τη συμμετοχή του ιδίου και των Μέρκελ, Ολάντ και Ραχόι, μιλώντας σε ξένες εφημερίδες, είπε ότι υπάρχει περιθώριο μιας εβδομάδας, προκειμένου να σωθεί η Ευρωζώνη.

Πρόσθεσε ότι οι «τέσσερις της Ευρωζώνης εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο που έχει ως στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της μόλυνσης από την κρίση χρέους. Το σχέδιο είναι ένα από τα απολύτως απαραίτητα που πρέπει να συμφωνηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορεί να υπάρξει – πράγματι, δεν θα υπάρξει – ένα πλήρες, λεπτομερές πρόγραμμα, αλλά θα υπάρχουν ισχυρά στοιχεία και ένας σύντομος δρόμο – ελπίζω σύντομος, λίγους μήνες – για να φτάσουμε στο συνολικό πρόγραμμα» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας αφορούν σε «μια πληρέστερη ένωση τραπεζών, με προόδους όσον αφορά στην ολοκληρωμένη και, ει δυνατόν ενιαία, επιτήρηση», «μια κοινή εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων».

Μίλησε για το σχέδιο που θα τεθεί την Παρασκευή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το οποίο θα αφορά σε «νέους φιλικούς προς την αγορά μηχανισμούς πολιτικής» και θα έχει ως στόχο «να βοηθήσει τις χώρες που πλήττονται – με την προϋπόθεση ότι θα συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Ε.Ε. για δημοσιονομική πειθαρχία».

Η μίνι Σύνοδος Κορυφής θα είναι μία ευκαιρία να επισημανθούν τα σημεία σύγκλισης και να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής. Μάλιστα, η Ιταλία αναμένεται να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο.

Σε συνέντευξή του στον «Guardian» και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Μ. Μόντι δήλωσε ότι, εάν αποτύχει η Σύνοδος Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου, τότε «θα υπάρξουν σταδιακά περισσότερες κερδοσκοπικές επιθέσεις σε μεμονωμένες χώρες, ενώ οι πιο αδύναμες χώρες θα παρενοχλούνται».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επιθέσεις θα έχουν στόχο όχι μόνο όσους απέτυχαν να τηρήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε., αλλά και εκείνους -όπως η Ιταλία- οι οποίοι, όπως είπε, «συμμορφώθηκαν με τους κανόνες», αλλά κουβαλούσαν μαζί τους από το παρελθόν ένα υψηλό χρέος.

«Ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης θα έχει να αντιμετωπίσει υψηλά επιτόκια, τα οποία θα έχουν αντίκτυπο στα κράτη, αλλά και έμμεσα στις επιχειρήσεις. Αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που απαιτείται για την οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε.

Μιλώντας για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποτυχίας στις συνομιλίες, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι αντιμέτωποι με την οικονομική παράλυση, «η απογοήτευση του κοινού απέναντι στην Ευρώπη θα μεγαλώσει», δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

«Για να βγούμε σε καλή κατάσταση από αυτή την κρίση στην Ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή οικονομία, χρειάζεται μεγαλύτερη ολοκλήρωση» πρόσθεσε. Και αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που θα πρέπει να προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, συμπλήρωσε.

Το προφίλ των αγορών

Μετά το μπαράζ των χθεσινοβραδινών υποβαθμίσεων 15 τραπεζικών κολοσσών από τον οίκο Moody’s, καθώς οι συγκεκριμένες τράπεζες είναι εκτεθειμένες στη μεταβλητότητα και στο ρίσκο τεράστιων απωλειών, συνυφασμένων με τις δραστηριότητες των κεφαλαιαγορών, και τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, που έδωσαν την πρώτη αφορμή για τις επιθετικές ρευστοποιήσεις στις αγορές, οι περισσότερες ισοτιμίες σήμερα παρουσίαζαν σταθεροποιητική εικόνα.

Η επιδείνωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης IFO στη Γερμανία, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, έδωσε νέο πλήγμα στο ευρώ, με την ισοτιμία EURUSD να διαπραγματεύεται από χθες κάτω από το 1,2600 και σήμερα, μέχρι στιγμής, να καταγράφει χαμηλό στο 1,2518. Και η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία (δείκτης ZEW) επιδεινώθηκε τον Ιούνιο.

Χθες, η ανεξάρτητη έκθεση για τη χρηματοδότηση που θα χρειαστούν οι ισπανικές τράπεζες κατέληξε στο ποσό των 62 δισ. ευρώ.

Τα αρνητικά μηνύματα από την παγκόσμια οικονομία οδήγησαν το αργό πετρέλαιο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο, κάτω από τα 80 δολάρια/βαρέλι. Το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε στα 77,53 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Οκτωβρίου. Η τιμή του πετρελαίου έχει σημειώσει πτώση 7% την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ από τις αρχές του έτους έχει υποχωρήσει κατά 21%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη, με πληροφορίες από FXCM Hellas

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης