Η μεσαία τάξη των ΗΠA δεν είναι πια η πλουσιότερη στον κόσμο. Αν και οι εύποροι Αμερικανοί είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα πιο πλούσιοι από τους οικονομικώς ισχυρούς των άλλων κρατών, σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από τους New York Times όσον αφορά χαμηλά και μέσα εισοδηματικά στρώματα, οι πολίτες άλλων ανεπτυγμένων κρατών αύξησαν περισσότερο τα εισοδήματά τους.

Οι μεσοαστικές οικογένειες του Καναδά, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, σήμερα κερδίζουν αρκετά περισσότερα χρήματα από αυτές των ΗΠΑ, ενώ όπως διαπιστώνεται και οι φτωχοί της Ευρώπης είναι πλουσιότεροι από τους Αμερικανούς φτωχούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότι εξακολουθεί η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ μόνο ένα μικρό ποσοστό αμερικανικών σπιτικών επωφελείται από αυτή. Το διάμεσο εισόδημα στη Δυτική Ευρώπη είναι χαμηλότερο από τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ, αλλά οι διαφορές σε πολλές περιπτώσεις, όπως της Βρετανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, είναι πολύ μικρότερες από ό,τι ήταν προ δεκαετίας. Στα ευρωπαϊκά κράτη που μαστίζονται από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, τα εισοδήματα μειώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία που παρατίθενται και αποδεικνύουν τον περιορισμό του πλούτου της αμερικανικής μέσης τάξης συγκεντρώθηκαν από τη LIS, έναν όμιλο που διατηρεί τη βάση δεδομένων εισοδηματικής μελέτης Λουξεμβούργου. Οι αριθμοί αναλύθηκαν από τη LIS και το Upshot (ιστοσελίδα των New York Times για την πολιτική) και ελέγχθηκαν από οικονομολόγους.

Οπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, η μάχη που δίνουν οι φτωχοί στις ΗΠΑ είναι ακόμα σκληρότερη από αυτή της μεσαίας τάξης. Μία οικογένεια που βρίσκεται στο εισοδηματικά χαμηλότερο 20% στις ΗΠΑ κερδίζει πολύ λιγότερα χρήματα από παρόμοια οικογένεια στον Καναδά, στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία ή την Ολλανδία. Πριν από 35 χρόνια ίσχυε το αντίστροφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαπιστώσεις της ανάλυσης θεωρούνται μεγάλης σημασίας επειδή το κατά κεφαλήν ακαθάριστο προϊόν δείχνει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν η πλουσιότερη χώρα. Οπως λέει χαρακτηριστικά ο Λόρενς Κατζ, οικονομολόγος του Χάρβαρντ, «η ιδέα ότι ο μέσος Αμερικανός έχει μεγαλύτερο εισόδημα από τα μέλη της μεσαίας τάξης σε άλλες χώρες του κόσμου δεν ανταποκρίνεται πλέον στην αλήθεια.Το 1960 ήμασταν πλουσιότεροι από όλους. Το 1980 το ίδιο, ακόμη και τη δεκαετία του 1990 ήμασταν πλουσιότεροι. Αυτό δεν ισχύει πια».

Το διάμεσο κατά κεφαλήν εισόδημα στις ΗΠΑ ανερχόταν το 2010 σε 18.700 δολάρια. Ηταν, δηλαδή, 20% περισσότερο από αυτό του 1980, αλλά παρέμεινε σταθερό μετά το 2000 έπειτα από την προσαρμογή για να εξαλειφθεί η επίδραση του πληθωρισμού.

Στη Βρετανία το εισόδημα αυξήθηκε την ίδια περίοδο (2000-2010) κατά 20%, στην Ολλανδία κατά 14%, ενώ στον Καναδά αυξήθηκε κατά 20% και έφτασε σε 18.700 δολάρια.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση οφείλεται σε τρεις παράγοντες. To επίπεδο εκπαίδευσης στις ΗΠΑ δεν ενισχύθηκε εξίσου με αυτό άλλων κρατών, οι αμερικανικές εταιρείες δεν διανέμουν τα κέρδη τους στη μεσαία και χαμηλότερη εισοδηματική τάξη και, τέλος, κυβερνήσεις του Καναδά και της Δυτικής Ευρώπης λαμβάνουν πιο επιθετικά μέτρα για να ενισχύουν τα χαμηλά και μέσα εισοδηματικά στρώματα μέσω της αναδιανομής του εισοδήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης