Η γερμανική ProCredit Bank ανοίγει στη Θεσσαλονίκη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016, 12:46
Η γερμανική ProCredit Bank ανοίγει στη Θεσσαλονίκη
Η γερμανική τράπεζα ProCredit άνοιξε τρία υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη με στόχο τη χορήγηση ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της τράπεζας Κλάους-Πέτερ Τσάιτινγκερ μίλησε στην «DW» αιτιολογώντας την επενδυτική αυτή κίνηση με το επιχείρημα ότι «στη Θεσσαλονίκη υπάρχει παραγωγή και μάλιστα μια παραγωγή που καθιερώθηκε στην ευρωπαϊκή αγορά. Δεν θέλω καν να αναφερθώ στον αγροτικό τομέα, ο οποίος είναι επίσης πολύ προχωρημένος».

Πάντως, κινητήριος μοχλός για την απόφαση της ProCredit Bank να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα υπήρξε κατά τον Κλάους-Πέτερ Τσάιτινγκερ και ένας επιπλέον λόγος: «Είμαι και πολιτικά σκεπτόμενος άνθρωπος και έτσι ήθελα να στείλω ένα μήνυμα. Δεν σκοπεύω να συμμετάσχω στη συνήθη δυσφήμηση της Ελλάδας. Θέλω να κάνω επιχειρηματικές συναλλαγές και ταυτόχρονα επιθυμούμε να έχουμε μια προσέγγιση σε μακροπρόθεσμη και βιώσιμη βάση», επισήμανε, αναγνωρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να αποκομίσουμε απίστευτα μεγάλα κέρδη στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε να δηλώσουμε ότι αυτή είναι η Ευρώπη και βρισκόμαστε και εκεί».

Όπως παραδέχεται ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ProCredit Bank, η κίνησή του σαφώς δεν έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αλλά «πηγαίνω στην Ελλάδα επειδή είμαι πεπεισμένος και σε οικονομικό επίπεδο».

Η επέκταση της τράπεζας στην Ελλάδα γίνεται μέσω εξάπλωσης της ProCredit Βουλγαρίας. Ο Κλάους-Πέτερ Τσάιτινγκερ αιτιολογεί τη μέθοδο αυτή με το επιχείρημα του μικρότερου επενδυτικού ρίσκου και δεν αποκλείει το άνοιγμα αυτόνομης τράπεζας του ομίλου και στην Ελλάδα αργότερα.

«Πρόσκληση» οι δυσκολίες των ελληνικών τραπεζών

Ο Κλάους-Πέτερ Τσάιτινγκερ είναι πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου και κάτοχος του μεγαλύτερου μεριδίου μετοχών της ProCredit Holding. Η εταιρεία με έδρα τη Φρανκφούρτη διαχειρίζεται περί τα 400 υποκαταστήματα τραπεζών στη Γερμανία και σε 13 χώρες της ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Λατινικής Αμερικής.

Η δυσκολία των ελληνικών τραπεζών να χορηγήσουν ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο ως «πρόσκληση», επισημαίνει ο Γερμανός τραπεζίτης. «Αυτό μας δίνει δυνατότητες και ευκαιρίες που μάλλον δεν θα είχαμε σε μια πολύ πιο ήρεμη αγορά. Αν με ρωτούσε κανείς γιατί δεν πας στην Ουγγαρία ή την Πολωνία, θα έλεγα: επειδή η αγορά εκεί λειτουργεί εύρυθμα».

Κατά τον Κλάους-Πέτερ Τσάιτινγκερ, υπάρχουν ανταγωνιστικές ελληνικές εταιρείες «παντού», αρκεί να κρατά κάποιος «ανοικτά τα μάτια και να επισκέπτεται τις εταιρείες».

Η ProCredit Bank επικεντρώνεται στη χορήγηση ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ένα εύρος δανείων που ξεκινά από 30.000 ευρώ έως 3 εκατομμύρια. Ο Τσάιτινγκερ επιχειρεί να διαλύσει ενδεχόμενες αμφιβολίες για την εντιμότητα του εγχειρήματος της τράπεζάς του.

«Σε περίπτωση που σκεφθεί κάποιος ότι έρχονται τώρα οι αιμοδιψείς στην Ελλάδα, τότε λέω το εξής: Το αίμα, να το πω έτσι, το φέρνουμε μαζί μας. Το μοιράζουμε σε πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες ελπίζουμε μετά να προσφέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας» σχολίασε.

Όπως επεσήμανε κλείνοντας ο Κλάους-Πέτερ Τσάιτινγκερ, «στην τελευταία μου επίσκεψη στην Ελλάδα πλήρωνε κάποιος 7% επιτόκιο για δάνεια. Εμείς παίρνουμε περίπου 4-4,5%».

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016, 14:55