Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να γίνει δημοσιονομικά βιώσιμη σε συνθήκες ύφεσης όσο και να “κουρευτεί” το χρέος με το PSI, όσα νέα δάνεια κι αν δοθούν προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ με τίτλο “SOS Ανάπτυξη. Πώς θα βγούμε από την ύφεση για να μείνουμε στην Ευρωζώνη”.

Στην ομιλία του ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ανάπτυξη υπήρξε – και εξακολουθεί να είναι – το θύμα μιας λανθασμένης οικονομικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Μιας πολιτικής που όχι μόνο δεν έλυσε διαρθρωτικά προβλήματα, όχι μόνο δεν βελτίωσε τα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά την οδήγησε και σε ακόμη χειρότερο αδιέξοδο. Όχι μόνο δεν θεράπευσε τις αδυναμίες της, αλλά επιτέθηκε και στα ελάχιστα υγιή της κύτταρα”, όπως επισήμανε.

Σημείωσε εξάλλου ότι σήμερα “ακόμα και οι εκπρόσωποι της τρόικας που επέβαλε το Μνημόνιο – ακόμα και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης που συμφώνησε σε αυτό και ανέλαβε να το εφαρμόσει – αναγνωρίζουν ότι περιείχε τραγικά λάθη. Παραδέχονται ότι δόθηκε υπερβολική έμφαση στην αύξηση των φόρων. Παραδέχονται ότι η ύφεση καθιστά αδύνατη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων”.

“Φαίνεται όμως ότι η αυτοκριτική περιορίζεται στα λόγια. Γιατί μέχρι τώρα, δεν έχουμε δει καμία πρόθεση για αλλαγή πολιτικής. Βλέπουμε αντίθετα τους δανειστές μας, να «χορηγούν» στην Ελλάδα ακόμη μεγαλύτερες δόσεις από την ίδια συνταγή. Βλέπουμε προτάσεις του ΔΝΤ για νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ, νέους φόρους για τις επιχειρήσεις, για τον καπνό, για τα κρασιά κτλ”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκανε λόγο εξάλλου για “άγρια επίθεση στα εισοδήματα, με στόχο αυτή τη φορά τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα”.

Πηγή:capital
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης