Ενώ ψάχνουμε για πετρέλαιο, σκοτώνουμε την ενέργεια του μέλλοντος.

Τους έξι και επτά μήνες, μετά την έκδοση τιμολογίου, φθάνουν πλέον οι καθυστερήσεις πληρωμών για ρεύμα που έχει καταναλωθεί και προέρχεται από φωτοβολταϊκές μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων στο διάστημα της καθυστέρησης αποπληρωμής του ρεύματος… πληρώνουν.

Οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών, όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ για τιμολόγια που έχουν εκδώσει και δεν έχουν πληρωθεί ή η απόδοση του φόρου εισοδήματος (προηγούμενων ετών), πρέπει να πληρωθούν σε τακτές και ασφυκτικές προθεσμίες.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί η αδυναμία των ανεξάρτητων παραγωγών να καλύψουν υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, οι οποίες δεν παρέχουν καμία αναπροσαρμογή των απαιτήσεών τους, όπως ήδη έχουν κάνει σχεδόν σε όλους τους άλλους παραγωγικούς κλάδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βεβαίως, τα χρήματα λίγο-πολύ έχουν εισπραχθεί, τουλάχιστον κατά ένα μεγάλο μέρος (αφού τα χρήματα που έχει ήδη εισπράξει η ΔΕΗ από τους καταναλωτές για το ΕΤΜΕΑΡ και δεν τα έχει αποδώσει στους ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ είναι της τάξεως των 350 – 400 εκατ. ευρώ), ώστε να τα καταβάλλουν και εκείνοι με τη σειρά τους στον ΛΑΓΗΕ.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι δραματική και σύντομα θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση του κλάδου, που σημαίνει κλείσιμο ενός σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων ή πώλησή τους σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που θέλουν να προχωρήσουν σε συγκέντρωση ήδη έτοιμων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο.

Μιχάλης Παπανίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης