Η Ιρλανδία αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Απριλίου 2013, 21:35
Η Ιρλανδία αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξή της κατά την επόμενη τριετία, καθώς η εντεινόμενη ύφεση στην υπόλοιπη Ευρώπη επιβραδύνει την ανάκαμψή της μέσω των εξαγωγών, όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Η οικονομία της χώρας προβλέπεται να μεγεθυνθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά με ρυθμό 1,3% έναντι 1,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του Δεκεμβρίου. Την ίδια περίοδο το περασμένο έτος, τα ευνοϊκότερα σενάρια που είχε υπολογίσει υπουργείο Οικονομικών για το 2013 προέβλεπαν άνοδο του ΑΕΠ και έως 2,2%.

Η Ιρλανδία, η οποία προβάλλει ως η πρώτη χώρα η οποία έχει δεχθεί δανειακή βοήθεια και θα εξέλθει από το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ, προβλέπει ανάπτυξη 2,4% για το 2014 και 2,8% το 2,5%, εκτιμήσεις κατά τι υποδεέστερες από τις προηγούμενες.

«Στα θετικά στοιχεία, η εγχώρια ζήτηση έχει αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω με βάση τα στοιχεία, οδηγώντας προς μία ελαφρώς θετικότερη αναθεώρηση της πορείας της αναθέρμανσης της απασχόλησης μέσα στο 2013», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

Το αναθεωρημένο δημοσιονομικό σχέδιο του υπουργείου αποκαλύπτει επίσης πως η Ιρλανδία δεν πρόκειται να μειώσει την προγραμματισμένη δημοσιονομική αναπροσαρμογή ύψους 5,1 δισεκ. ευρώ για την επόμενη διετία, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2015.

Το δημοσιονομικό σχέδιο περιγράφει για πρώτη φορά τις προοπτικές για το 2016, προβλέποντας τέλος της πολιτικής λιτότητας και χωρίς να εμπεριέχει νέες περικοπές και άλλες αυξήσεις φόρων, αλλά κι επίσης εξάλειψη του ελλείμματος, γεγονός που θα επιτρέψει στην οικονομία να καταγράψει ανάπτυξη 2,7%.

Σε περίπτωση που η Ιρλανδία επιτύχει τους στόχους της, το χρέος της θα αρχίσει σταδιακά να πέφτει στο 110% του ΑΕΠ από το 2016, από το ιστορικό υψηλό του 123% που έφθασε φέτος. Μολαταύτα, η ανεργία προβλέπεται ότι θα μειωθεί μόλις στο 12,3% από το σημερινό επίπεδο του 14%.

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Απριλίου 2013, 21:35