Αμιγώς ισπανοκεντρικό ήταν το χθεσινό Eurogroup, αφού καμία απόφαση δεν ελήφθη για την Ελλάδα, ενώ εκκρεμεί ακόμα η περίφημη έκθεση της τρόικας, το «απόφθεγμα» της οποίας αποτελεί και το προαπαιτούμενο για τα επόμενα βήματα.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας στο δεύτερο μισό του Ιουλίου για την Ισπανία, ενώ έχει ήδη επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στο πλαίσιο υπογραφής Μνημονίου Κατανόησης για το σχέδιο διάσωσης που προβλέπει την καταβολή 30 δισ. ευρώ έως τα τέλη του μήνα στις ισπανικές τράπεζες, αν αυτό χρειαστεί. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η χθεσινή διαρροή για τη χρονική επιμήκυνση επίτευξης του στόχου του ελλείμματος κατά ένα έτος, έως το 2014, και την αναθεώρηση των στόχων μέχρι τότε (6,3% για το 2012, 4,5% για το 2013 και 2,8% για το 2014).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος τοποθέτησε χρονικά την αποχώρησή του ως επικεφαλής του Eurogroup στα τέλη του 2012, ενώ τη θέση του επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης ESM θα αναλάβει ο Klaus Regling, νυν επικεφαλής του προσωρινού μηχανισμού EFSF.

Η ισοτιμία ευρώ-δολάριο υποχωρεί εκ νέου κάτω από το 1,2300 και διαπραγματεύεται εντός περιορισμένου εύρους 40 pips περίπου.

Κατά την ασιατική συνεδρίαση ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερο των εκτιμήσεων πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου στην Κίνα για τον Ιούνιο στα 31,7 δισ. δολάρια (εκτ. 24,δισ. δολάρια). Ωστόσο, η αύξηση των εισαγωγών ήταν αρκετά μικρότερη (6,3% σε ετήσια βάση) σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για άνοδο της τάξεως του 11%, γεγονός που οδήγησε σε πιέσεις το δολάριο Αυστραλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα χαμηλότερες ήταν οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος, πετρελαίου και χαλκού. Τέλος, η τιμή του πετρελαίου άρχισε να αποκλιμακώνεται μετά το χθεσινό ράλι, καθώς οι Αρχές στη Νορβηγία παρενέβησαν στην απεργιακή κινητοποίηση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στις πετρελαϊκές εταιρείες να επιστρέψουν στις θέσεις τους και να αποφευχθεί «πάγωμα» της παραγωγής.

Πηγή: FXCM

Διαβάστε επίσης: Eurogroup: Ένας χρόνος παράταση για το έλλειμμα της Ισπανίας
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012, 08:29

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης