Υψηλότερους φόρους καλείται να πληρώσει ο ΟΠΑΠ , τόσο επί των κερδών των παικτών, όσο και στα μικτά κέρδη του για όλα τα παίγνια που προσφέρει η εταιρεία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για μία κίνηση αυτή έρχεται μετά από διαμαρτυρίες στις ευρωπαϊκές αρχές άλλων διαχειριστών διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών για το ευνοϊκότερο φορολογικό πλαίσιο στο οποίο υπάγεται ο ΟΠΑΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση έπληξε την μετοχή της εταιρείας, οδηγώντας τη σε βουτιά σχεδόν 18%, εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο που θα έχει στα εταιρικά κέρδη.

Όπως δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών, συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβληθεί φόρος 30% στα μικτά κέρδη του ΟΠΑΠ από τα τυχερά παιχνίδια και φόρος 10% επί των κερδών των παικτών, ανεξαρτήτου ύψους, από τις αρχές του νέου έτους.

Τα κέρδη των παικτών άνω των 100 ευρώ φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 10%, ενώ ο νέος φόρος θα επιβάλλεται στο εξής από το πρώτο ευρώ, είπε στέλεχος του ΟΠΑΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΟΠΑΠ προσφέρει 11 τυχερά παιχνίδια και σχεδιάζει να επεκταθεί στον διαδικτυακό στοιχηματισμό και τα βιντεολόττο (VLTs). Με την νέα απόφαση, τα έσοδα από τα παιχνίδια θα φορολογούνται με συντελεστή 30%, πέραν του ισχύοντος φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις 21% περίπου.

Τον περασμένο χρόνο, ο RGA, οργανισμός που αντιπροσωπεύει τους διαχειριστές διαδικτυακού στοιχήματος, διαμαρτυρήθηκε στην Κομισιόν ότι η ελληνική νομοθεσία θα εξαιρούσε τις υπόλοιπες δραστηριότητες του ΟΠΑΠ από τον φόρο 30% στα μικτά κέρδη, το οποίο καταβάλουν σύμφωνα με τον νόμο οι διαχειριστές online στοιχήματος.

Στέλεχος της εταιρείας είπε ότι η απόφαση θα επηρεάσει τόσο τις πωλήσεις όσο και τα κέρδη. «Είναι μεγάλο πλήγμα για την εταιρία», σημείωσε.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση όφειλε να εναρμονίσει τη φορολογία του ΟΠΑΠ με εκείνη που ισχύει για τους ανταγωνιστές του στην Ευρώπη, εν όψει της πώλησης του οργανισμού. Η εταιρεία, στην οποία το Δημόσιο κατέχει ποσοστό 34%, βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για αποκρατικοποίηση.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης