Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το ελαφρώς διορθωμένο προσχέδιο προϋπολογισμού που είχε υποβάλει τις περασμένες ημέρες η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανακοίνωσε και επισήμως την απόρριψη του προϋπολογισμού για το 2019, τονίζοντας ότι δεν ευθυγραμμίζεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ως προς το έλλειμμα αλλά και το χρέος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα πράγματα στην Ιταλία είναι ανησυχητικά. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα παρουσιαστούν ακόμη περισσότερα προβλήματα» επεσήμανε. «Αυτό που προτείνει η Ρώμη οδηγεί στην αστάθεια. Θα πρέπει να έχουμε νέες συζητήσεις με τις ιταλικές Αρχές» πρόσθεσε.

Το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού προβλέπει μεταξύ άλλων περικοπές φόρων, μείωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και αύξηση των κοινωνικών δαπανών -μέτρα τα οποία «οδηγούν» το έλλειμμα στο απαγορευτικό για την Ε.Ε. επίπεδο άνω του 2,4% του ΑΕΠ, το οποίο έτσι και αλλιώς κρίνεται υπερβολικό.

Σε μία κίνηση καλής θελήσεως, ως απάντηση στις ενστάσεις της Κομισιόν, η Ρώμη δεσμεύτηκε να αυξήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, να περιορίσει τις σπατάλες και να θεσπίσει έναν δημοσιονομικό «κόφτη», ο οποίος θα διασφαλίζει ότι το έλλειμμα δεν θα υπερβεί τον προϋπολογισμένο στόχο (σ.σ.: 2,4% του ΑΕΠ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά τους, ωστόσο, οι Βρυξέλλες επιμένουν σε μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων, προκειμένου το έλλειμμα να περιοριστεί στο 1%, όπως είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, και το δημόσιο χρέος, το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. (σ.σ.: 130% του ΑΕΠ), να τεθεί άμεσα σε εξορθολογισμό.

O Ντομπρόβσκις, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές φήμες, ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν προτείνει την έναρξη της διαδικασίας «υπερβολικού ελλείμματος» εις βάρος της Ρώμης, εξέλιξη η οποία προλειαίνει το έδαφος για την επιβολή κυρώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική απόφαση για την έναρξη της σχετικής διαδικασίας θα ληφθεί από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός των επομένων δύο εβδομάδων.

«Η μη συμμόρφωση της Ιταλίας είναι ιδιαίτερα σοβαρή» υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Η σημερινή απόφαση συνιστά τη λογική συνέπεια των κινήσεων της ιταλικής κυβέρνησης» έσπευσε να προσθέσει.

Ειρωνικός ο Σαλβίνι για τις Βρυξέλλες

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απάντησε πριν από λίγο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «η κυβέρνηση της Ρώμης είναι βέβαιη για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού της».

Παράλληλα ο Κόντε τόνισε ότι ελπίζει να μπορέσει να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το ερχόμενο Σάββατο στις Βρυξέλλες.

O Γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι επέλεξε, ως συνήθως, να ανεβάσει και πάλι τους τόνους, και υπογράμμισε με ειρωνεία: «Έφτασε το γράμμα τον Βρυξελλών; Εντάξει, περιμένουμε εκείνο του Άι Βασίλη».

«Ας μας αφήσουν να δουλέψουμε. Μου φαίνεται ασεβές να επιβληθούν κυρώσεις για μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη. Θα τα πούμε σε ένα χρόνο, αλλά δεν θέλω προκαταλήψεις. Εμείς πιστεύομε στην αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού μας, εγώ δεν αμφισβητώ τους προϋπολογισμούς των άλλων χωρών», πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης