Η Κομισιόν βλέπει πρόοδο

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013, 13:58
Η Κομισιόν βλέπει πρόοδο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Κύπρος έχει πραγματοποιήσει πρόοδο στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, αλλά μπορεί και καλύτερα, αναφέρει το εβδομαδιαίο περιοδικό «Der Spiegel», επικαλούμενο σχέδιο εμπιστευτικής έκθεσης της Ε.Ε.

«Σε όλους τους σημαντικούς τομείς, η Κύπρος έχει αρχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης. Ωστόσο, η πρόοδος ήταν άνιση, ιδιαίτερα όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές» επισημαίνει η έκθεση.

Σε άρθρο στη διαδικτυακή του έκδοση, το οποίο δημοσιεύεται αύριο και στην έντυπη, το «Der Spiegel» τονίζει ότι εξασφάλισε το σχέδιο της εμπιστευτικής έκθεσης που συντάχθηκε ύστερα από ενδελεχή εξέταση από εμπειρογνώμονες της τρόικας για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Λευκωσίας, οι οποίες απαιτούνται σε αντάλλαγμα για το σχέδιο διάσωσης.

Η τρόικα διαμαρτύρεται κυρίως για το γεγονός ότι η Κύπρος ανακοίνωσε «ορισμένες πολιτικές πρωτοβουλίες που μπορεί να αυξήσουν τις δαπάνες, χωρίς να διαβουλευτεί προηγουμένως με τους πιστωτές της».

Στην έκθεση επικαλείται ως παράδειγμα την υπόσχεση για φορολογικές ελαφρύνσεις στους καταθέτες κυπριακών τραπεζών, εφόσον επαναπατρίσουν τα κεφάλαια που διατηρούν στο εξωτερικό, το οποίο συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για το κράτος.

Εφεξής η Λευκωσία πρέπει να ενημερώνει την τρόικα εκ των προτέρων για τέτοια μέτρα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.


Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013, 15:40