Πλουσιότατο είναι το κρατικό χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει από κτήρια, αρχαιολογικούς χώρους μέχρι… βοσκοτόπια και βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για 71.224 ακίνητα, με επιφάνεια που ξεπερνά τα 3,5 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, μεταξύ αυτών δημόσια κτήρια, αιγιαλοί, παράκτιες ζώνες, βραχονησίδες, δάση, λιβάδια, τα οποία περιλαμβάνονται στον φάκελο που παρέδωσε η εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) με προτάσεις για αξιοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αν και το ελληνικό Δημόσιο παραμένει ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης, σχεδόν δύο στα δέκα ακίνητα είναι άγνωστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία». Συνολικά 16.230 ακίνητα θεωρούνται για την επίσημη Πολιτεία «φαντάσματα», κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα ελλιπή στοιχεία τόσο για την ακριβή θέση όσο και για το μέγεθος της έκτασης. Η απουσία, άλλωστε, οργανωμένου Κτηματολογίου οδηγεί σε αυτήν την κατάσταση.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως (71.224 ακίνητα), τα 9.786 είναι ελεύθερα και έχουν προταθεί για άμεση αξιοποίηση. Τέσσερα στα δέκα έχουν καταπατηθεί και μάλιστα για δύο και τρεις γενιές, με αποτέλεσμα το κράτος να μην μπορεί να τα διεκδικήσει πίσω. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι το κράτος έχει παραχωρήσει 8.819 ακίνητα σε ιδιώτες ή στους δήμους. Επίσης, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι 1.543 έχουν επιφάνεια πάνω από 100.000 τετραγωνικά μέτρα και 7.856 είναι πολύ μικρά ακίνητα από 0-100 τ.μ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τα λοιπά, ειδικής φύσεως περιπτώσεις αφορούν σε 3.476 ακίνητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης