«Η κρίση στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013, 13:38
«Η κρίση στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει»
«Η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν στη ρίζα τους τα προβλήματα εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν σήμερα, προσθέτοντας πως οι μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία μοιάζουν να αποτυγχάνουν.

«Η κρίση δεν έχει τελειώσει παρά την πρόσφατη νηνεμία στις οικονομικές αγορές» δήλωσε ο Βάιντμαν —που, εκτός από επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας, είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας— σε μια συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα χρήσης της Μπούντεσμπανκ για το 2012.

Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία και στην Κύπρο, είπε, προσθέτοντας: «η πορεία των μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία μοιάζει να είναι ανεπιτυχής».

Η οικονομία της Γερμανίας συνεχίζει να κλυδωνίζεται από την κρίση της ευρωζώνης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομική προοπτική της, επισήμανε εξάλλου ο Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει σε ταχύτερο ρυθμό αργότερα εντός του έτους.

Η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης αναπτυσσόταν με ταχείς ρυθμούς τα δύο πρώτα χρόνια της κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά επιβραδύνθηκε την περυσινή χρονιά και το τέταρτο τρίμηνο η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,6%.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι η Γερμανία θα αποφύγει την ύφεση, δηλαδή δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, με μια αδύναμη ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο πριν από την ανάκτηση της αναπτυξιακής ορμής της γερμανικής οικονομίας. Η ανάπτυξη στη Γερμανία θεωρείται κρίσιμη για την οικονομία της ευρωζώνης συνολικά.

«Μόνον ένα μέρος της εμπιστοσύνης που είχε χαθεί ως αποτέλεσμα της κρίσης έχει ανακτηθεί ως τώρα», ανέφερε ο Βάιντμαν σε μια ανακοίνωση η οποία διανεμήθηκε μαζί με τα αποτελέσματα χρήσης της Μπούντεσμπανκ για το 2012.

Παρόλα αυτά, ο Βάιντμαν ανέφερε πως αναμένει η ανάπτυξη να ενισχυθεί στην πορεία του έτους, εάν δεν προκληθούν νέα σοκ υποβαθμίζοντας την εμπιστοσύνη.

«Η γερμανική οικονομία παραμένει ακόμη γενικά από διαρθρωτικής άποψης σε καλή κατάσταση» πρόσθεσε ο Βάιντμαν. Οι ανησυχίες του Βερολίνου για τον πληθωρισμό πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, επισήμανε, αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανακινούνται φόβοι για τον πληθωρισμό.

«Βραχυπρόθεσμα, εμείς στην ζώνη του ευρώ απολαμβάνουμε, αν μη τι άλλο, μειωμένους πληθωριστικούς κινδύνους» είπε ο Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι μεσοπρόθεσμα είναι σημαντικό να μην υπάρξει καμιά αμφιβολία σχετικά με τον «προσανατολισμό στη σταθερότητα» της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συζήτησε το ενδεχόμενο να μειώσει τα επιτόκιά της την περασμένη εβδομάδα, αλλά αποφάσισε να τα διατηρήσει αμετάβλητα, επικαλούμενο τους θετικούς οικονομικούς δείκτες. Ακόμα άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμο να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 0,75% εάν η οικονομική συγκυρία δεν επιδεινωθεί.

Τα κέρδη της Μπούντεσμπανκ το 2012 παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, στα 664 εκατ. ευρώ, λιγότερα από τα μισά εξ όσων ανέμενε η γερμανική κυβέρνηση, καθώς το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα διατήρησε μεγαλύτερα αποθεματικά για να προστατευτεί από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Η Μπούντεσμπανκ ανέφερε ότι αύξησε τα αποθεματικά που χρησιμοποιεί για την αντιμετώπιση κινδύνων κατά 6,7 δισ. ευρώ στα 14,4 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το ποσό που μετέφερε στα κρατικά ταμεία ελάχιστα μεταβλήθηκε σε σχέση με τα 643 εκατ. ευρώ, παρά τα «σημαντικά αυξημένα έσοδα από τα επιτόκια» το 2012, όπως σημείωσε.

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ανέμενε ότι τα κέρδη της Μπούντεσμπανκ θα ανέρχονταν σε 1,5 δισ. ευρώ.

«Παρά τα σημαντικά υψηλότερα έσοδα από επιτόκια, ελάχιστη αύξηση υπήρξε στα κέρδη λόγω της περαιτέρω απότομης αύξησης των ποσών που προβλέπονται για την αντιμετώπιση κινδύνων» ανέφερε ο Βάιντμαν.

Η κυβέρνηση αναμενόταν να στείλει σχεδόν το σύνολο των κερδών της Μπούντεσμπανκ στην Ελλάδα, μετά τη σχετική συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το Νοέμβριο να μεταφέρονται τα κέρδη από το χαρτοφυλάκιο ολόκληρου του Ευρωσυστήματος σε ελληνικά ομόλογα στην Αθήνα, για να βοηθηθεί η ελληνική κυβέρνηση στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε κατανείμει 600 εκατομμύρια για την Ελλάδα μόνο από τα κέρδη της Γερμανίας.

Η Μπούντεσμπανκ δεν διευκρινίζει πόσα από τα 11 δισ. ευρώ που εισέπραξε από επιτόκια πέρυσι —η κυριότερη πηγή εσόδων της— προήλθαν από τα ελληνικά ομόλογα και άλλα ελληνικά χρεόγραφα που διακρατεί.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013, 13:40