Όρους για τη διάσωση της Κύπρου θέτει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, προβαίνοντας παράλληλα στην εκτίμηση ότι η κρίση του ευρώ δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.

«Ένα νομοθέτημα “Lex-Κύπρος” δεν πρόκειται να υπάρξει» διαμηνύει ο Γκίντο Βεστερβέλε αναφερόμενος στο πακέτο των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ζητήσει η Λευκωσία. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην «Die Welt», ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών διευκρινίζει ότι η Ε.Ε. «είναι διατεθειμένη να επιδείξει αλληλεγγύη μόνον με αντάλλαγμα την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», για να προσθέσει ότι: «Η Ελλάδα δεν έλαβε λευκή επιταγή, ούτε η Κύπρος θα τη λάβει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, ο κ. Βεστερβέλε ζητεί από την κυπριακή κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο, τονίζοντας: «Η τραπεζική διαφάνεια είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει η Κύπρος να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Οι διαφωνίες έχουν πολιτικό και όχι εθνικό χαρακτήρα

Αναφερόμενος στην «ευρωκρίση» ο Γκίντο Βεστερβέλε εκτιμά ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, «θα πρέπει να ακολουθηθεί με συνέπεια και πειθαρχία το τρίπτυχο: δημοσιονομική σταθεροποίηση, πολιτική ανάπτυξης και αλληλεγγύη».

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, θα πρέπει να εμπεδωθεί σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης η αντίληψη ότι τα χρέη δεν αντιμετωπίζονται με νέα χρέη. «Τότε η Ε.Ε. θα είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από την κρίση» επισημαίνει ο φιλελεύθερος πολιτικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκίντο Βεστερβέλε απορρίπτει τον ισχυρισμό που θέλει την Ε.Ε. διασπασμένη σε Βορρά και Νότο και διευκρινίζει ότι «οι διαφωνίες σημειώνονται κυρίως μεταξύ των πολιτικών οικογενειών (σ.σ. εννοεί τον άξονα Δεξιά- Αριστερά) της Ευρώπης και λιγότερο μεταξύ των εθνικών κρατών». Για να θεμελιώσει την άποψή του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ως παράδειγμα την υιοθέτηση των «ευρωομολόγων» που προτείνει ο σοσιαλιστής Γάλλος πρόεδρος Ολάντ και την οποία στηρίζει η γερμανική κεντροαριστερή αντιπολίτευση. «Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι μια κρίση χρέους δεν μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει διευκολύνοντας τη δημιουργία χρέους» λέει χαρακτηριστικά ο Βεστερβέλε.

Όχι σε ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία

Αναφερόμενος στο Συριακό, ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε το «όχι» του σε ενδεχόμενη επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Συρία, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το καθεστώς προετοιμάζεται για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον της αντιπολίτευσης. Ο Βεστερβέλε υποστηρίζει ότι η διαδικασία διάβρωσης του καθεστώτος Άσαντ συνεχίζεται με αυξανόμενη ταχύτητα. «Αυτό ενισχύει τις ελπίδες μας και τις ελπίδες των Σύρων πως σύντομα θα τερματιστεί η εποχή του Άσαντ και ότι θα καταστεί δυνατή μια νέα αρχή για τη Συρία υπό την ηγεσία του εθνικού συνασπισμού» παρατηρεί ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Πηγή: dpa-Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης