Έξι τράπεζες, οι πέντε στην Ισπανία και η μία στη Γερμανία απέτυχαν στα τεστ προσομοίωσης ακραίων κινδύνων (stress tests). Πρόκειται για τη γερμανική, Hypo Real Estate, τις ισπανικές τράπεζες καταθέσεων ταμιευτηρίου Diada, Cajasur, Espiga, Unnim και την Banca Civica.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS), οι συγκεκριμένες τράπεζες θα πρέπει να συγκεντρώσουν κεφάλαια, για να ενισχύσουν την οικονομική τους θέση.Στην άσκηση των stress test συμμετείχαν συνολικά 91 τράπεζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Λονδίνο, η Εθνική Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας ανακοίνωσε ότι όλες οι επιλεγείσες βρετανικές τράπεζες (Royal Bank of Scotland, Barclays, HSBC, Loyds Banking group) πέρασαν το stress test, που σημαίνει ότι από την άποψη της κεφαλαιακής επάρκειας είναι σωστά τοποθετημένες.

Στο Βέλγιο, τόσο η Dexia όσο και η KBC Bank, πέρασαν με επιτυχία τη δοκιμασία αυτή, ενώ και στην Ιρλανδία η Bank of Ireland και η AIB δεν αντιμετώπισαν κανένα απολύτως πρόβλημα, με την κυβέρνηση της χώρας να εκφράζει την ικανοποίησή της για την έκβαση των τεστ.

Επίσης, στη Χάγη και οι τέσσερις ολλανδικές επιλεγείσες τράπεζες (ABN Amro, Rabobank, SNS, ING) πέτυχαν στην προσομοίωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, όλες οι τράπεζες των σκανδιναβικών χωρών της Ε.Ε. (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία) που υποβλήθηκαν σε τεστ προσομοίωσης ακραίων κινδύνων τα πέρασαν με επιτυχία, σύμφωνα με τις δημοσιονομικές αρχές των χωρών αυτών.

Οι σουηδικές τράπεζες Nordea, SEB, Swedbank και Handelsbanken, οι δανικές Danske Bank, Jyske Bank και Sydbank, και η φινλανδική OP Pohjola, πέτυχαν στη δοκιμασία.

Η θέση της ΕΚΤ

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έκβαση των stress test.

«Τα τεστ προσομοίωσης ακραίων κινδύνων είναι πλήρη και αυστηρά. Επιβεβαιώνουν την αντοχή του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ και της ευρωζώνης στις μεγάλες οικονομικές και δημοσιονομικές κρίσεις», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης:

Οι επιδόσεις της Εθνικής Τράπεζας στα τεστ αντοχής, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010, 20:05

Πέρασε τα τεστ αντοχής η Πειραιώς, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010, 20:03

Κόπηκε η Αγροτική Τράπεζα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010, 19:47

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης