Ρύθμιση των δανείων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στα πρότυπα της ρύθμισης των καταναλωτικών δανείων και βελτίωση των κινήτρων του επενδυτικού νόμου, ζήτησε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γ. Τσακίρης, σε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Η πρόταση των ξενοδόχων είναι να καταβάλλονται για 2- 3 χρόνια μόνο οι τόκοι και στη συνέχεια να ρυθμιστεί και η εξόφληση του κεφαλαίου, όπως επίσης να ενταχθούν στη ρύθμιση τα δάνεια που είχαν εκταμιευθεί με εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Το ΞΕΕ ζητεί, επίσης, βελτίωση των υποδομών στα αεροδρόμια και διευκόλυνση της ένταξης ξενοδοχειακών μονάδων στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στην τουριστική επένδυση στην περιοχή Κάβο Σίδερο της Κρήτης, που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, ο κ. Τσακίρης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό νέο την ένταξη της επένδυσης στις διαδικασίες του fast track. Ανέφερε, ακόμη, ότι η προσπάθεια υλοποίησης της επένδυσης ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια και ότι η ολοκλήρωσή της θα φέρει στη χώρα τουρίστες, κεφάλαια και θέσεις εργασίας.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΞΕΕ για τον Αναπτυξιακό, ο κ. Τσακίρης επεσήμανε ότι ο τελευταίος αναπτυξιακός νόμος (Ν.3908/2011) ανέτρεψε τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη επενδυτική πολιτική στον τουρισμό προς κατευθύνσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις πάγιες θέσεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και των άλλων φορέων του κλάδου, οι οποίες θέσεις πηγάζουν από σειρά μελετών που έχουν εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με τους αναπτυξιακούς προσανατολισμούς και τις ανάγκες του τουριστικού τομέα.

Μέσω του Αναπτυξιακού, όπως τόνισε, καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής η πρόσβαση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε προγράμματα εκσυγχρονισμού, διότι στην ουσία καταργείται η επιδότηση της ανακαίνισης ξενοδοχείων και προωθείται η ενίσχυση μόνο όσων επενδύσεων αφορούν σε αναβάθμιση της τάξης στην οποία ανήκει η μονάδα, τουλάχιστον 3 αστέρων και άνω. Μένει, δηλαδή, εκτός εκσυγχρονισμού πάνω από το 60% του συνόλου των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας. Γιατί, για να καταστεί εφικτή η αναβάθμιση μιας μονάδας χαμηλής κατηγορίας κατά 1 ή 2 τάξεις, θα πρέπει να κατεδαφιστεί ολοσχερώς ή, στην καλύτερη περίπτωση, να διατηρηθεί μόνον ο σκελετός των υφιστάμενων κτηρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζοντας τις παρατηρήσεις ο πρόεδρος του ΞΕΕ επί του ισχύοντος Αναπτυξιακού, τόνισε ότι με βάση τις τρεις μεγάλες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού αντιμετωπίζονται όλοι οι κλάδοι της εθνικής οικονομίας σχεδόν με ομοιόμορφο τρόπο. «Έτσι, όμως, δεν εξυπηρετούνται οι ιδιαιτερότητες της τουριστικής βιομηχανίας, που είναι ο πλέον εξωστρεφής και ελπιδοφόρος κλάδος της χώρας», όπως αναφέρει.

Τέλος, το ΞΕΕ θεωρεί απαραίτητο να γίνει απολογισμός δεκαετίας, για την πολιτική κινήτρων που εφαρμόστηκε μέσω του αναπτυξιακού νόμου, και να ανακοινωθούν συγκεντρωτικά στοιχεία σχετικά με το ύψος των κονδυλίων που έχουν εκρεύσει (προϋπολογισμός, δημόσια επιχορήγηση, δανεισμός) ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας και Περιφέρεια. «Πόσες από τις εγκεκριμένες επενδύσεις υλοποιήθηκαν, πόσες λειτουργούν σήμερα και σε ποια επιχειρηματική κατάσταση βρίσκονται; Μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός στο μέλλον» τονίζει.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης