Το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας εγκρίθηκε χθες από το Eurogroup και απομένουν οι λεπτομέρειες κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Η συμμετοχή του ΔΝΤ αναμένεται να αποσαφηνιστεί έπειτα από σχετική ψηφοφορία στις 15 Μαρτίου. Η προσοχή περνάει τώρα στην Ισπανία, με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να αξιώνουν από την ισπανική κυβέρνηση νέες περικοπές προϋπολογισμού και στόχο ελλείμματος στο 5,3% του Α.Ε.Π. το 2012, κάτω κατά 0,5% από τον στόχο που έθεσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Rajoy.

Η σημερινή ημέρα βρίσκει το ευρώ να διαπραγματεύεται πτωτικά έναντι του δολαρίου, καθώς χθες δεν κατάφερε -παρά την άνοδο- να ξεπεράσει το 1,3200, φτάνοντας έως και το 1,3190. Παρά το άλμα που σημείωσε ο δείκτης οικονομικού συναισθήματος τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις μέσες προσδοκίες, το ευρώ δεν «απεγκλωβίστηκε» από το μικρό εύρος που διαπραγματεύεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά, δύο είναι οι σημερινές ανακοινώσεις που αναμένεται να δώσουν κατεύθυνση στο δολάριο και κατ’ επέκταση στις αγορές: καθώς δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις από τη Fed, οι πωλήσεις λιανικής στις Η.Π.Α. είναι αυτές που αποσπούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη για μια συνέχιση της ανόδου του δολαρίου. Μάλιστα, αν η μέτρηση είναι θετική, θα μπορούσε να οδηγήσει και την ισοτιμία USDJPY πάνω από τα 83,00 γιεν.

Σήμερα το ζεύγος ενισχύθηκε μια ανάσα από αυτό το επίπεδο μετά τα σχόλια του διοικητή της BoJ, Shirakawa, ο οποίος εμμένει στην επιθετική πολιτική στήριξης της οικονομίας, με στόχο την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού. Νωρίτερα, όμως, η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τόσο το εύρος των επιτοκίων δανεισμού όσο και το πρόγραμμα αγοράς assets με μια εξαίρεση επέκτασης του δανειακού προγράμματος, με στόχο τη στήριξη βιομηχανικών κλάδων μέσω μικρών δανείων.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας φαίνεται ότι έχει αλλάξει τακτική χειρισμών στον στόχο αποδυνάμωσης του γιεν μετά την αποτυχία των πρόσφατων παρεμβάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης