Σε διαρκές φορολογικό σκάνδαλο εξελίσσεται η υπόθεση με τις offshore που έχουν στην κατοχή τους υψηλής αξίας ακίνητα σε τουριστικές περιοχές.

Εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία που τους προσφέρουν οι εξωχώριες και το χάος που επικρατεί σε εφορίες και υποθηκοφυλακεία, τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ τους μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν πληρώνουν φόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ότι οι εξωχώριες εταιρείες έχουν βρει ασφαλές φορολογικό καταφύγιο στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές φαίνεται και από το εξής: αν και τα τελευταία 3 χρόνια ο συντελεστής φορολόγησής τους πενταπλασιάστηκε επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ο αριθμός των offshore δεν μειώθηκε, αντιθέτως αυξήθηκε: από 789 το 2010, οι ενεργές εξωχώριες εταιρείες σε τουριστικές περιοχές έφθασαν τις 829 φέτος.

«Αν προχωρήσουν και στις καταργήσεις των Δ.Ο.Υ. στις Κυκλάδες και στο υπόλοιπο Αιγαίο, τότε δεν θα μιλάμε απλώς για φορολογικό παράδεισο αλλά για τα ελληνικά “Νησιά Καϊμάν”» λένε στα «ΝΕΑ» εφοριακοί που έχουν ασχοληθεί με τον έλεγχο των offshore.

Όταν ανακοινώθηκε η αλλαγή της φορολόγησης των εξωχώριων εταιρειών με ακίνητα το 2010, σε συνδυασμό με το ότι υπήρξε ευνοϊκή ρύθμιση για τη μεταβίβαση του ακινήτου σε φυσικά πρόσωπα, οι περισσότεροι πίστεψαν ότι ο αριθμός τους θα μειωνόταν δραστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον φορολογικό συντελεστή να αυξάνεται από το 3% στο 15%, η offshore μέσα σε μόλις 7 χρόνια θα πλήρωνε φόρους που θα ξεπερνούσαν την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να πτόησε τις 40 νέες εξωχώριες εταιρείες που, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, εμφανίστηκαν από το 2010 έως σήμερα να αποκτούν ακίνητα σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κέρκυρα, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο. Έτσι, ο αριθμός των offshore σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της Ελλάδας αυξήθηκε από 789 σε 829.

Για να αποκτήσει μία offshore ένα ακίνητο στην Ελλάδα, πρέπει πρώτα να αποκτήσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Μόλις πραγματοποιηθεί η εξαγορά του ακινήτου, αυτή καταγράφεται στο τμήμα Κεφαλαίου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.. Με το που θα γίνει, κατόπιν ελέγχου, αντιληπτό ότι η συγκεκριμένη offshore δεν έχει υποβάλει δήλωση, τότε γίνεται από τη Δ.Ο.Υ. πρόσκληση και, αν δεν απαντηθεί, αναζητείται ο εκπρόσωπος της εξωχώριας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης