Στο συμπέρασμα πως η Γερμανία κινεί τα νήματα της Κομισιόν καταλήγει ο Economist σε νέο του δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα το βρετανικό περιοδικό εξάγει το συμπέρασμα πως παρασκηνιακά, η Γερμανία ασκεί μία σημαίνουσα επιρροή στις Βρυξέλλες και την Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παραδοσιακά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αιωρούταν μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Μετά την κρίση ωστόσο, η πλάστιγγα έγειρε προς τη Γερμανία και την Angela Merkel» επισημαίνει ο Economist.

Φυσικά, αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από την πρώτη στιγμή. Άλλωστε, κανένας Γερμανός δεν βρίσκεται σε κάποιο υψηλό πόστο της Ε.Ε., πλην του Martin Schulz, ο οποίος παραμένει στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Ο Γερμανός Επίτροπος Gunther Oettinger έλαβε το χαρτοφυλάκιο της «ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας». Πρόκειται για ένα αρκετά υποτιμητικό χαρτοφυλάκιο, δεδομένης της ισχύος της Γερμανίας. «Βέβαια, η επιρροή της Γερμανίας ανιχνεύεται παρασκηνιακά» διαπιστώνει το περιοδικό.

Ως παράδειγμα επικαλείται την πρόσφατη κρίση χρέους. Από την κατάρρευση της Ευρωζώνης, δύο Φινλανδοί ως Επίτροποι Οικονομικών Υποθέσεων, εφάρμοσαν κατά γράμμα τις αυστηρές συστάσεις του Βερολίνου, δρώντας ως να ήταν Γερμανοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης