Στην υποβάθμιση του κυπριακού χρέους κατά τρεις βαθμίδες, σε κλίμακα “junk”, προχώρησε η Moody΄s, επικαλούμενη τις “σημαντικές δυσκολίες” που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος της χώρας.

Ειδικότερα, ο οίκος θέτει διαβάθμιση “B3” για την Κύπρο, από “Βa3” προηγουμένως, με outlook “αρνητικό”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιδεινούμενες συνθήκες σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν “λαβώσει” τον κυπριακό τραπεζικό κλάδο. Βασικός παράγοντας της υποβάθμισης είναι, σύμφωνα με την Moody΄s, η ουσιαστική αύξηση της κρατικής στήριξης που είναι πιθανό να χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες.

Στην έκθεσή της η Moody΄s επισημαίνει πως το εκτιμώμενο κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία τρίμηνα εξαιτίας της επιδείνωσης της ποιότητας των παγίων που έχει καταγραφεί στα δανειακά χαρτοφυλάκια των κυπριακών και ελληνικών τραπεζών, μια τάση μάλιστα, που αναμένεται να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τριών μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών, εάν ικανοποιηθούν το 2013, όπως έχει προβλεφθεί, ενδέχεται να ωθήσουν το χρέος της κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ σε περισσότερο από 140%. Η Moody΄s εκτιμά πως το επίπεδο αυτό ίσως να μην είναι βιώσιμο για μια μικρή οικονομία σαν την κυπριακή, με ένα αδύναμο αναμενόμενο ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυσκολίες του τραπεζικού κλάδου είναι επίσης πιθανό να μειώσουν της εγχώρια πιστωτική επέκταση, περιορίζοντας τη δυναμική της ανάπτυξης τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, προσθέτει η Moody΄s. Προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, η κυπριακή κυβέρνηση θα χρειαστεί να προβεί σε βιώσιμες καθοδικές προσαρμογές του κονδυλίου του δημόσιου τομέα. Ωστόσο, σημειώνει ο οίκος, το ιστορικό της κυβέρνησης θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητά της να εφαρμόσει γρήγορα και αποτελεσματικά τέτοιου είδους προσαρμογές.

Το αρνητικό “outlook” αντανακλά το αντίξοο μακροοικονομικό περιβάλλον αλλά και την αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές που εφαρμόζονται.

Οι τράπεζες που επηρεάζονται είναι:

-Τράπεζα Κύπρου: Υποβαθμίζεται σε caa3 από b3/E+
-Cyprus Popular Bank: Υποβαθμίζεται σε caa3 από caa1
-Ελληνική τράπεζα: Υποβαθμίζεται σε caa2/E από b2/E+

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης