Η μεταβολή στις νέες θέσεις εργασίας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και σκόρπισαν κύμα ενθουσιασμού στους επενδυτές. Αυτό ουσιαστικά μεταφράζεται με δυο τρόπους.

Αρχικά, προκαλεί την άνοδο του δολαρίου. Ο λόγος είναι απλός. Η αύξηση της απασχόλησης είναι ένα ακόμα σημάδι που επιβεβαιώνει τη βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες η Fed να αναγκαστεί να μην χρησιμοποιήσει χαλαρό τόνο στις δηλώσεις της και να υπαινιχθεί, ενδεχομένως, ότι ο καιρός για μια αύξηση των επιτοκίων είναι κοντά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, η βελτίωση των συνθηκών της αμερικανικής οικονομίας σημαίνει άνοδο των χρηματιστηρίων και όχι πτώση τους, παρά την άνοδο του δολαρίου. Η εξήγηση είναι ότι καθώς βελτιώνεται το κλίμα στην οικονομία, αυξάνονται οι πιθανότητες για την βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας και οι επενδυτές σπεύδουν να τοποθετηθούν σε μετοχές, καθώς εκτός από τα κεφαλαιακά κέρδη, πλέον αυξάνονται και οι πιθανότητες για αυξημένα μερίσματα. Έτσι εξηγείται και η άνοδος των μετοχών παράλληλα με την άνοδο του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 227.000 έναντι εκτιμήσεων για 210.000. Παρόλα αυτά η ανεργία παρέμεινε στο 8,3%. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το μέσο ωριαίο εισόδημα σημείωσε άνοδο μόνο κατά 0,1% έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,2%.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά την Ελλάδα όλοι περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις του Eurogroup, με τις μέχρι τώρα δηλώσεις να δείχνουν ότι οι ευρωπαίοι είναι ικανοποιημένοι με τις εξελίξεις στο PSI. Επίσης αναμένεται και η απόφαση της ISDA για την ενεργοποίηση ή μη των CDS αν και γερμανικές πηγές τόνισαν ότι όποια και αν είναι η απόφαση, δεν πρόκειται να επηρεάσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης