Ξεκίνησε σήμερα για 24η συνεχόμενη χρονιά με μεγάλο ενδιαφέρον, το καθιερωμένο οικονομικό συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας, «Το Νέο Οικονομικό Μοντέλο».

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, στην εισαγωγική του ομιλία, αναφέρθηκε στην καλή πορεία του κυβερνητικού έργου, τονίζοντας την ανάγκη «να καταβληθεί άμεσα κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας. Αυτής που σήκωσε το βάρος της επίτευξης του στόχου και βρίσκεται σήμερα στο τελευταίο στάδιο των αντοχών της». Επεσήμενε, ότι «απαιτείται επιτακτικά η συνέχιση και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, για την ελάφρυνση του βάρους της εξυπηρέτησης του Δημοσίου χρέους και για την εξασφάλιση αναπτυξιακής προοπτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε στην ομιλία του: «Ο διεθνής ιδιωτικός τομέας, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες, έχουν καταλάβει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει, ότι η Ελλάδα είναι μία ευκαιρία για επενδύσεις, για ανάπτυξη και αυτή την αντιμετώπιση που έχουμε από το διεθνή ιδιωτικό τομέα, θέλουμε να την κατανοήσουν και οι θεσμικοί μας εταίροι. Δεν θέλουμε χάρες». Συνέχισε λέγοντας ότι: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι παντελώς επικίνδυνη η οποιαδήποτε συζήτηση για επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που κανιβαλίζουν τους μακροοικονομιούς στόχους και ως χώρα θέλουμε σοβαρή θεσμική συζήτηση με τους εταίρους για την ολοκλήρωση του προγράμματος πριν τις ευρωεκλογές, δηλαδή για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους και χωρίς επιβάρυνση κανενός φορολογούμενου πολίτη».

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών δήλωσε: Έχει ιδιαίτερη σημασία ο επανακαθορισμός του ρόλου και της ευθύνης όλων μας: πολιτών, κοινωνίας, κράτους, πολιτικής και αγοράς, ώστε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε, με το ελάχιστο δυνατόν κοινωνικό και οικονομικό κόστος, τις παθογένειες και τα ελλείμματα του εγχώριου υποδείγματος.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, χαρακτήρισε «Άκρως εχθρική» τη στάση της Τρόικας απέναντι στην Ελλάδα τόσο στα λόγια, όσο και στις πράξεις καλώντας τους δανειστές να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις και υπογραμμίζοντας ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει χρέος να αντιταχθεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος πρόσθεσε ότι από την δική μας πλευρά έχουμε κάνει τεράστια βήματα μπροστά, χάρη κυρίως στις θυσίες των Ελλήνων. Το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί ώστε να διασφαλιστεί και να επιταχυνθεί η πορεία προς την ανάκαμψη, αφορά τις συνθήκες σταθερότητας και εμπιστοσύνης στη χώρα, προσθέτοντας ότι ένα δεύτερο μεγάλο ζήτημα, με κρίσιμο ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, είναι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. David Pearce δήλωσε ότι: «Επαινούμε την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει ήδη κάνει, στην τιτάνια προσπάθεια να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στην ευημερία, οι μεταρρυθμίσεις δείχνουν αποτελέσματα. Οι θυσίες που έχει κάνει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών θα αποδώσουν και θα οδηγήσουν σε μια αναδιαμορφωμένη, ανοικτή, ανταγωνιστική και ευημερούσα οικονομία του 21ου αιώνα.»

Ο κ. Paul B. Kazarian, Founder, Chairman and CEO, Japonica Partners, επεσήμανε ότι: είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα ιστορικό φαινόμενο επιτυχίας οικονομικής αναγέννησης. Η Ελλάδα μέσα σε πέντε χρόνια πέρασε από την τελευταία στην πρώτη θέση, πετυχαίνοντας κάτι που φαινόταν αδύνατο ανατρέποντα σημαντικούς παγκόσμιους δείκτες . Αυτή την στιγμή η Ελλάδα προηγείται 27 κρατών ακόμα και του παλιού νούμερο ένα, αυτό της Σουηδίας και το 2014 μπορεί να ξεπεράσει την Σιγκαπούρη. Η Ελλάδα κέρδισε με την αξία της , το πρώτο της Α+ και είναι έτοιμη για μια σημαντική ανάπτυξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης