«Η φάση πολιτικής αβεβαιότητας που διέρχεται η Ιταλία, όπου η δεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι απειλεί να αποσύρει την υποστήριξή της από την κυβέρνηση, φρενάρει την ανάκαμψη της οικονομίας» δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

«Στην περίπτωση της Ιταλίας, όπου η οικονομία δείχνει ακόμη σημάδια αδυναμίας, η πολιτική αβεβαιότητα φρενάρει τις επενδύσεις και την ανάκαμψη» δήλωσε ο Ρεν στη Ρώμη ενώπιον Ιταλών γερουσιαστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΑΕΠ της Ιταλίας οπισθοχώρησε το δεύτερο φετινό τρίμηνο κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο και αυτό συνέβη για όγδοο διαδοχικό μήνα, όμως η ιταλική κυβέρνηση περιμένει ότι η χρονιά θα τελειώσει με την αρχή μιας ανάκαμψης και την έξοδο από την ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο.

Το πρόβλημα είναι ότι ουδείς είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, η οποία υποστηρίζεται από ένα πρωτοφανή συνασπισμό αριστεράς-δεξιάς, θα εξακολουθεί να υφίσταται στο τέλος του χρόνου και η αβεβαιότητα αυτή επιβαρύνει την οικονομική συγκυρία της χώρας.

Η δεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι απειλεί τακτικά με κυβερνητική κρίση αν ο Καβαλιέρε στερηθεί την κοινοβουλευτική εντολή του μετά την οριστική καταδίκη του, στις αρχές Αυγούστου, σε φυλάκιση τεσσάρων ετών, τα τρία από τα οποία αμνηστεύθηκαν, για φορολογική απάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ειδική επιτροπή της Γερουσίας πρόκειται να αποφανθεί αύριο το βράδυ μια πρώτη φορά για την περίπτωσή του και στη συνέχεια μια δεύτερη φορά δέκα ημέρες αργότερα. Μετά τον τελικό λόγο θα έχει η άνω βουλή που θα συνεδριάσει σε ολομέλεια, πιθανόν προς τα μέσα Οκτωβρίου.

«Το βαρόμετρο βρίσκεται στη μέση: είμαστε αντιμέτωποι με σημαντικές επιλογές, αν η βελόνα πάει από τη μια πλευρά, τότε καλά, αν πάει από την άλλη, είναι άσχημα» δήλωσε χθες το βράδυ ο Λέτα αναφερόμενος σ’ αυτή την πολιτική αβεβαιότητα.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε όμως πως, «αν το πολιτικό χάος συνεχιστεί, οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις θα είναι αυτές που θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα».

Την ανάλυση αυτή συμμερίζεται και η οργάνωση των εργοδοτών, η Confindustria, η οποία διατύπωσε πριν από μια εβδομάδα την εκτίμηση πως «η έξοδος της Ιταλίας από την ύφεση θα είναι βραδεία».

«Ο δρόμος της ανάκαμψης είναι γεμάτος εμπόδια, εθνικά και διεθνή. Η πολιτική σταθερότητα έχει κρίσιμη σημασία» τόνισε η Confindustria.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης