Διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας έχει υπογραφεί, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα βοοειδή και αμνοερίφια τα οποία εξάγονται για πάχυνση και άμεση σφαγή στην Τουρκία.

Πρόκειται για μια δραστηριότητα με σημαντικά οφέλη για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, την τοπική κοινωνία αλλά και τη χώρα συνολικότερα, που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι τα ζώα τα οποία μετακινούνται προς την Τουρκία πρέπει να πληρούν τις εξής προδιαγραφές:

– να συνοδεύονται από τα απαραίτητα υγειονομικά πιστοποιητικά, τα οποία πιστοποιούν την κατάσταση υγείας τους, και τις πραγματοποιηθείσες εργαστηριακές εξετάσεις

– να φέρουν την κατάλληλη σήμανση που για τα βοοειδή είναι 2 ενώτια, ένα σε κάθε αυτί,, ενώ για τα αιγοπρόβατα ένα συμβατικό ενώτιο στο αριστερό αυτί και ένα ηλεκτρονικό ενώτιο στο δεξί αυτί ή ηλεκτρονικός στομαχικός βώλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– να τηρούνται οι κανόνες προστασίας των ζώων κατά τη μεταφορά (έλεγχος υγείας, πυκνότητας φόρτωσης, έγκυα ζώα, έλεγχος οχήματος και οδηγού, πλάνο ταξιδίου κ.λπ.).

Είναι επίσης κατανοητό ότι για εμπορικές συναλλαγές με τρίτη χώρα, πέραν όλων των παραπάνω, οι συναλλαγές αυτές πραγματοποιούνται και με το εθνικό δίκαιο και τις απαιτήσεις της τρίτης χώρας.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης