Η ρουμανική οικονομία είναι σε σωστή τροχιά προκειμένου να εμφανίσει επίπεδο ανάπτυξης αντίστοιχο με τα προ κρίσης, αλλά ο ρυθμός ανάκαμψης είναι βραδύτερος σε σχέση με άλλες χώρες και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων και να βελτιώσουν την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, τόνισε το ΔΝΤ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ο Guillermo Tolosa, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, ανέφερε ότι η Ρουμανία εμφάνισε τις κορυφαίες οικονομικές επιδόσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη πέρυσι. «Ωστόσο, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να επισπευστεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για να διατηρηθεί η ανάπτυξη», ανέφερε ο Tolosa σε συνέδριο για τον δημοσιονομικό έλεγχο. «Περιμένουμε να δούμε καλύτερη πρόοδο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Tolosa τόνισε πως η οικονομία της Ρουμανίας εξαρτάται ακόμη υπερβολικά από την γεωργία και επομένως και από τις καιρικές μεταβολές. Δήλωσε πως η γεωργία παραμένει βασικός παράγοντας ανάπτυξης, με τη συμβολή της στο ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 6%, αλλά επίσης αφήνει ανοιχτή την οικονομία σε σοκ.

Αυξάνοντας τον ρυθμό των εξαγωγών, παίρνοντας περισσότερα ευρωπαϊκά κεφάλαια και αυξάνοντας τη στήριξη στις υποδομές και στα ενεργειακά projects, είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που θα βοηθήσουν να αμβλυνθούν αυτά τα σοκ και να τροφοδοτηθεί η οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Τόνισε ότι η Ρουμανία έχει «μια μεγάλη ευκαιρία» να αυξήσει τις εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η χώρα πρέπει να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα των πολλών ενεργειακών πόρων και να εστιάσει στους κλάδους με υψηλή δυναμική ανάπτυξης, τόνισε ο Tolosa.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης