Την τιμητική τους είχαν σήμερα τα στοιχεία μεταποίησης που ανακοινώθηκαν παγκοσμίως (Κίνα, Ευρωζώνη, Βρετανία), δίνοντας ώθηση στην ανάληψη ρίσκου κατά τις πρωινές ώρες.

Εντυπωσιακό ήταν το άλμα της στερλίνας σε νέα υψηλά έτους μετά την αναρρίχηση του μεταποιητικού δείκτη PMI σε υψηλά 10 μηνών λόγω αύξησης των νέων παραγγελιών από αγορές εκτός Ευρώπης (κυρίως ασιατικές), γεγονός που βελτιώνει τις προοπτικές ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας απομακρύνοντας τον εφιάλτη της ύφεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η ισοτιμία GBP/USD άγγιξε το 1,6060 και αν και έχασε μέρος των κερδών, αν διατηρηθεί η διάθεση για ρίσκο είναι πιθανό να ενισχυθεί στο 1,6100 για πρώτη φορά μετά από πέντε περίπου μήνες.
Στην Ευρωζώνη η μεταποιητική δραστηριότητα παραμένει σε περιβάλλον συρρίκνωσης, όπως και στη Γερμανία (παρά τη μικρή άνοδο του δείκτη). Την ίδια στιγμή η ανεργία στις χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε στο 10,8% από το 10,7% τον Φεβρουάριο.

Οι ανακοινώσεις μεταποίησης ολοκληρώνονται σήμερα με τον δείκτη ISM στις ΗΠΑ, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί στις 53,3 μονάδες το Μάρτιο από τις 52,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Η ισοτιμία EUR/USD έφτασε έως και το 1,3379. Και σε αυτό το ζεύγος αν διατηρηθεί η διάθεση για ρίσκο, είναι πιθανό να φτάσει το 1,3400.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με το δολάριο Αυστραλίας, τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία (οικοδομικές άδειες) στη χώρα σε συνδυασμό με τη «σταθερή» μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα άσκησαν πιέσεις στο νόμισμα, το οποίο υποχώρησε κάτω από το 1,0400 έναντι του δολαρίου Η.Π.Α.. Την πορεία του νομίσματος αναμένεται να καθορίσει η αυριανή απόφαση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αυστραλίας. Αν και οι προσδοκίες της αγοράς για μια μείωση των επιτοκίων αυξάνονται, δεν αναμένεται αυτό να συμβεί στην επικείμενη συνεδρίαση.

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης