Ένας επιστήμονας ή ένας μαθηματικός θα εικονίζεται στο επόμενο χαρτονόμισμα 50 λιρών της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, καλώντας τους πολίτες να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες.

Το χαρτονόμισμα των 50 λιρών είναι αυτό με την υψηλότερη αξία που βρίσκεται σε κυκλοφορία στη Βρετανία και σπάνια χρησιμοποιείται από τους Βρετανούς στις καθημερινές τους συναλλαγές, οι οποίοι προτιμούν τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υφιστάμενο χαρτονόμισμα απεικονίζει τον μηχανικό Τζέιμς Βατ και τον συνέταιρό του Μάθιου Μπόλτον, που ανέπτυξαν και έβγαλαν στην αγορά την ατμομηχανή στα τέλη του 18ου αιώνα.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που το νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών θα εορτάσει τη συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου στην επιστήμη. Υπάρχει ένας πλούτος ανθρώπων, των οποίων το έργο έχει διαμορφώσει την άποψή μας για τον κόσμο» δήλωσε ο Κάρνεϊ σε εκδήλωση στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου για να ξεκινήσει τη δημόσια διαβούλευση για το ποιος θα εικονίζεται στο χαρτονόμισμα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας υπό τον Κάρνεϊ εισήγαγε πλαστικά ή «πολυμερή» τραπεζογραμμάτια που είναι συνηθισμένα στη γενέτειρά του, τον Καναδά. Το πρώτο βρετανικό πολυμερές τραπεζογραμμάτιο, που απεικονίζει τον ηγέτη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου Ουίνστον Τσόρτσιλ στο χαρτονόμισμα των 5 λιρών, τέθηκε σε κυκλοφορία τον Σεπτέμβριο του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σε κυκλοφορία 330 εκατ. χαρτονομίσματα 50 λιρών με συνολική αξία 16,5 δισ. λιρών.

Η ανακοίνωση ότι ο Τσόρτσιλ θα εικονιζόταν στο χαρτονόμισμα των 5 λιρών, αντικαθιστώντας την κοινωνική μεταρρυθμίστρια του 19ου αιώνα Ελίζαμπεθ Φράι, αύξησε τις πιθανότητες η βασίλισσα Ελισάβετ να γίνει η μοναδική γυναίκα σε βρετανικό τραπεζογραμμάτιο. Η Τράπεζα της Αγγλίας στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η συγγραφέας του 19ου αιώνα Τζέιν Όστιν θα εικονίζεται στο νέο πλαστικό τραπεζογραμμάτιο των 10 λιρών, το οποίο έθεσε σε κυκλοφορία πέρυσι.

Κάποιες οργανώσεις χορτοφάγων και θρησκευτικές ομάδες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη χρήση τραπεζογραμματίων από πολυμερές διότι έχουν χρησιμοποιηθεί ίχνη από ζωικό λίπος για την παραγωγή τους.

Οι επιστήμονες που εικονίζονταν προηγουμένως στα βρετανικά χαρτονομίσματα ήταν ο φυσικός Ισαάκ Νιούτον και ο φυσιοδίφης Τσαρλς Ντάργουιν.

Οι Βρετανοί μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσω της ιστοσελίδας της Τράπεζας της Αγγλίας έως τις 14 Δεκεμβρίου. Αξιωματούχοι της Τράπεζας, με τη βοήθεια τεσσάρων επιστημόνων, θα προεπιλέξουν τις επικρατέστερες προτάσεις και ο Κάρνεϊ θα ανακοινώσει την τελική επιλογή τον επόμενο χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης