Το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ιρλανδίας προχωρά καλά και πετυχαίνει τους στόχους του, εκτιμούν στην έκθεσή τους για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η Ιρλανδία κάνει καλή πρόοδο. Δεν υπάρχει κάποιος στόχος που να μην έχει επιτευχθεί», δήλωσε ο Ίστβαν Σέκελι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Δουβλίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιρλανδία έλαβε δάνειο ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η τραπεζική και δημοσιονομική κρίση της απείλησαν να αποσταθεροποιήσουν το ευρώ. Το δάνειο χορηγήθηκε υπό τους όρους της αναμόρφωσης του τραπεζικού και δημοσιονομικού συστήματος της χώρας και σε τριμηνιαία βάση η τρόικα εξετάζει αν επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί.

 Ο Ατζάι Τσόπρα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ιρλανδία, επισήμανε ότι υπάρχουν ενδείξεις για «θετική ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας». «Οι τράπεζες αναδιαρθρώθηκαν. Το δημοσιονομικό πρόγραμμα προχωρά. Η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του προγράμματος», τόνισε.

Παρά τους επαίνους της τρόικας, στη χώρα εντείνονται οι ανησυχίες ότι το πρόγραμμα δεν λειτουργεί ικανοποιητικά. Οι φόβοι αυτοί ενισχύθηκαν και με την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody’s να υποβαθμίσει την Ιρλανδία στην κατηγορία Ba1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης