Μέτρα μείωσης του κόστους μελετούν οι περισσότερες εταιρείες, αλλά λίγες είναι αυτές που έχουν εισαγάγει διαδικασίες μείωσης κόστους, που συνδέονται με πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, από τα πρώτα αποτελέσματα του HR Pulse, της έρευνας που διενήργησε η Icap People Solutions, με τα τελευταία στοιχεία της αγοράς. Πρόκειται για μία τριμηνιαία ηλεκτρονική έρευνα, που καταγράφει τις εξελίξεις στον χώρο της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή των εταιρειών, που παρέχουν στοιχεία, αυξάνεται καθημερινά. Τα αποτελέσματα της πρώτης αναφοράς περιλαμβάνουν τις απαντήσεις, που καταχωρήθηκαν μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2012.

Κάποια από τα ευρήματα ενδεικτικά είναι χαρακτηριστικά:

– 7 στις 10 εταιρείες θα έχουν μειώσει το προσωπικό τους, σε διάστημα 6 μηνών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– 3 στις 10 εταιρείες θα έχουν προβεί σε μειώσεις μισθών, σε διάστημα 6 μηνών

– σχετικά λίγοι, μέχρι τώρα, έχουν προβεί σε σημαντικές περικοπές παροχών προς το προσωπικό.

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν οι δείκτες ανθρώπινου δυναμικού (HR Metrics), που, για πρώτη φορά, συλλέγονται συστηματικά και δείχνουν, μεταξύ άλλων, ότι ο μέσος όρος κόστους μισθοδοσίας για ένα διευθυντικό στέλεχος (Director) είναι 105.000 ευρώ ετησίως, ενώ ο αντίστοιχος για ένα άλλο ανώτερο στέλεχος (Manager/ Supervisor) κυμαίνεται στα 55.000 ευρώ.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης